Класация на американските лото джакпоти

Jackpot USA

1.  656 милиона долара – Мега Милиони

Джакпотът от американската (тото) лотария Мега Милиони от март 2012 година в размер на 656 милиона долара стана най- големия в световната история. Три билета си разделиха огромната сума и взеха по 218 милиона долара. Първия късметлия е от Канзас, но той все пак реши да остане напълно анонимен. Три учителки от Мериленд са собственици на втория билет, но и те отказаха да се идентифицират по друг начин, освен с псевдонима си „The Three Amigos“.

Мърл и Патриша Бътлър от Илинойс са третите печеливши и единствените, които решиха да излязат на светло. Двойката реши да вземе голяма част от сумата на един транш, а останалата част ще им бъде изплащана в следващите няколко години. Те казаха, че ще потърсят помощта на финансови специалисти и адвокати за това как е най- добре да похарчат парите си.

Мърл и Патриша Бътлър от Илинойс

 

2.  587 милиона долара – Пауърбол

Първоначалните прогнози за джакпота на ноемврийския тираж на 2012 година бяха за сума от порядъка на 300-350 милиона долара. Но след като джакпота не беше падал цели 16 седмици, много хора решиха да пробват своя шанс и по време на тегленето му, той вече беше достигнал внушителната цифра 587 милиона.

Победителите бяха двама. Едните са семейство Хил от Диърборн, щата Мисури, които веднага предписаха половината от печалбата на осиновената си китайска дъщеря. Първото нещо, което те направиха с печалбата, е да купят пони за дъщерята си. Те също така планират да направят околосветско пътешествие и да осиновят още едно дете.

Вторият победител е пуснал фиша си в Аризона, но името му не е обявено публично.

3.  400 милиона долара – Мега Милиони

През март 2007 година, джакпота в Мега Милиони достигна до 400 милиона долара и беше разделен между двама победителя. Едните са семейната двойка от Ню Джърси, Харолд и Илейн Меснер, а другият печеливш фиш е притежание на 52-годишния шофьор на камион от Далтън, Джорджия Еди Нейбърс. Той планира да купи къщи се семейството си и за дъщеря си, както и да погаси ипотеките към сегашното си жилище. Той планира и да купи ново оборудване за любимото си хоби – риболова. На въпроса какво ще е първото нещо, което ще направи след като вземе парите си, той отговаря просто: „Ще отида на риболов“.

4.  380 милиона долара – Мега Милиони

Този джакпот падна през януари 2011 година. И тук са два фишовете със печеливши комбинации. Единия е закупен от семейство Джим и Каролин МакКълър. МакКълър са изключително прагматични и, въпреки огромната печалба, останаха здраво стъпили на земята. Те планират да използват парите за да осигурят бъдещето на децата си, както и да дарят за благотворителност. Те нямат желание за пътешествия или някакви странни прищевки, а смятат, че тяхното наследство трябва да остане за поколения напред и да помага на хората в нужда. Вторият печеливш билет беше пуснат от Холи Лахти в Айдахо, която веднага след като взе наградата си се опита да се скрие от обществеността. Репортери по- късно установиха, че тя има бивш съпруг, с който обаче не са подали молба за развод. Това му дава право да претендира за половината от печалбата.

5.  365 милиона долара – Пауърбол

Седем мъже и една жена, колеги от фабрика за обработка на бутове и солено говеждо месо, си разделиха 365 милиона долара от играта Пауърбол на 18 февруари 2006 година. Трима от тях веднага напуснаха работата си. Останалите петима са били толкова шокирани от милионите, че известно време продължили редовно да ходят на работа. Двама от победителите са емигранти от Виетнам, а един от Конго. Ален Мабасу, конгоанския емигрант, заяви, че планира да използва парите за стартирането на собствен бизнес. Когато единствената жена сред късметлиите беше запитана дали е омъжена, тя отговори „Не. Всичко това е изцяло мое!“

6.  363 милиона долара – The Big Game

The Big Game е предшественика на Мега Милиони. Най- големите пари, давани от тази лотария, са от май 2002 г. и бяха в размер 363 милиона долара. Два фиша със едни и същи числа се оказаха печеливши и донесоха на собствениците си стотици милиони. Нанси Рос от Мичиган спечели половината награда. Другата половина отиде при Джо и Сю Кейнц. Преди да обявят публично печалбата, двойката обичала да се забавлява с шофиране до късметлийския магазин, откъдето е купен билета, и с гледане на обърканите репортери, които се опитват да ги открият. Веднъж дори разговаряли с един репортер, но без да признаят кои са те. По късно Джо Кейнц обяви пред медиите, че той и съпругата му ще изплатят дълговете си, ще инвестират в собствената им пивоварна и ще оправят течащия покрив на къщата им.

7.  340 милиона долара – Пауърбол

Октомврийския тираж на 2005 на Пауърбол година донесе на две щастливи семейства по 170 милиона. И двата билета са купени в Орегон. Едните печеливши са Робърт и Франсис Чейни, а другите Стив и Каролин Уест. Семейство Уест веднага се влюбва в луксозния живот и купуват огромно имение с басейн, 30- метрова водна пързалка и хидромасажна вана.

8.  337 милиона долара – Пауърбол

Доналд Уолсън, железопътен инженер от Мичиган, спечели този джакпот през август 2012 г. Доналд започна да издържа всичките си близки роднини, а самият той е решен да изпълни мечтата си да обиколи света. Също така създава и фонд за колеж на името на децата си.

9.  336.5 милиона долара – Пауърбол

Луис Уайт от Ню Порт спечели този джакпот от февруарската лотария на 2012 година. Тя споделя, че е сложила билета в библията си в нощта преди тегленето. След като научава, че точно тя е спечелила, Луис веднага слага печелившия билет в сейф, консултира се с адвокати и създава доверителен фонд, наименуван на марката сладолед, който тя е яла докато е взимала билета си.

10.  336 милиона долара – Мега Милиони

Двама късметлии си разделиха този джакпот от августовския тираж на 2012 г. на играта Мега Милиони. Кевин Огава от Сан Габриел и Джими Груувс от Ню Йорк споделят рекордната сума. Груувс, който работи в Медисън Скуер Гардън, заяви пред репортер на Ню Йорк Поуст, че е бил залят от молби на негови приятели за пари. „Тото мечтата ми се превърна в кошмар“, каза той. „Спечелването на парите е просто началото. Да живееш с тях е истински ад“.

11.  331 милиона долара – The Big Game

Ерика Грийн от Джорджия, семейство от Илинойс и жител на Ню Джърси си разделиха по 110 милиона през 2002 година от играта The Big Game.

Грийн, която работи в офис на мобилна компания, се появи в офиса на играта в лимузина и заяви, че смята да си купи кола и къща. Тя каза и, че ще намери някой, който да се грижи за правилното харчене печалбата.

12.  330 милиона долара – Пауърбол

Четири фиша си разделиха по 82 милиона от лотарията Пауърбол през август 2007 г. Печелившите комбинации са попълнени от Ню Джърси, Мериленд, Тексас и Вирджиния.

13.  319 милиона долара – Мега Милиони

Седем колеги от компютърна компания удариха джакпота на Мега Милиони от март 2011 година и казаха, че смятат да инвестират парите в образованието на децата им. Обаче петима техни колеги сигурно все още се скъсват от яд, след като са отказали да участват в закупуването на фиша и по този начин са загубили част от лъвския пай.

Във САЩ, както казахме, се раздават най- много пари в лотарийните игри, но това не значи, че на други места няма големи печалби. На европейска земя лотариите са най- развити в Англия и следователно и там се раздават най- големите суми. Представяме ви класация на най- големите джакпоти, падали в обединеното кралство.

Рекордните джакпоти в европейските лотарии