Тапа Табла

Табла тапа правилаТапа е версия на играта табла, играна в България и Македония. Думата тапа в превод означава капачка на бутилка. Играе се също в Гърция и Сирия, като в Гърция е позната под името Плакото, а в Сирия като Масбусех.

Тапата обикновено се играе като третата игра в среща на табла. Първите две са традиционната табла и гюлбарата. Всичките три игри се играят върху стандартната дъска за табла.

Правила

Всеки играч стартира със всичките 15 пула върху 24 капии. Началото на играта започва със само два пула, извадени на дъската, като с развитието на играта се добавят и другите. От както Тапата не се играе като единична игра, потребителят, спечелил миналата (Гюлбара) започва първи.

Цел

Пуловете се движат в противоположни посоки. Целта е да се съберат всички пулове в личното поле (капии от 1 до 6) и да се извадят. Човекът, който извади пръв всичките си пулове, печели играта.

Придвижване

След хвърлянето на заровете, играчът трябва, ако е възможно, да премести пулове в толкова капии, колкото показват заровете. Номера на всеки зар представлява отделен ход. Например, ако хвърлите 5 и 6, можете да преместите един пул с пет капии и друг с шест. Но също можете да преместите и само един пул с 11 капии (5+6).

Ако играч хвърли два зара с един и същ номер (чифт) той трябва да играе всеки зар два пъти. Например, ако играч хвърли две петици, той трябва да премести 4 пула, всеки със пет свободни места.

Затапване

За разлика от обикновената табла, в тапата няма удряне. Вместо това, ако играч попадне на капия, която е заета от противников пул, то тогава той поставя своя пул върху неговия и го затапва. Затапването на пул, използван за затапване на друг пул, не е позволено.

Затапването на противников пул в своето поле е голямо предимство. Най- вероятно няма да ви се налага да го пускате преди да започнете да вадите пулове. Колкото по малка е капията, толкова по- голямо е предимството ви. Ако затапите пул на опонента в първа капия и нямате свой пул в 24-та капия, то тогава вие автоматично печелите мача и получавате две точки.

Изваждане

След като преместите всичките си 15 пула във вашето поле можете да започнете да ги изваждате от дъската. Имате право да вадите пулове от капии, които съответстват на номера на хвърлените зарове. Ако не разполагате с пулове на тези капии, но имате такива на по- високи, тогава отново е ваш ред. Ако нямате пулове на необходимата капия или на по- висока, тогава изваждате пула от най- високата капия.

Ако имате затапен пул във вашето поле, не можете да го извадите преди да бъде освободен. В такъв случай губите ход и не правите нищо.

Точкуване

Играчът, успял пръв да извади своите пулове, печели мача, а ако опонента му няма нито един изваден пул, спечелилия играч записва две точки. Това се нарича марс и идва от традиционната игра на табла. В тапата няма как да спечелите повече от две точки от единична игра.

Стратегии

Има два основни вида стратегии:

– дефанзивна стратегия- Предвижда внимателно придвижване към своето поле, не позволявайки противниково затапване. В същото време трябва да изчакате добра възможност да затапите пул на опонента в близост до първа капия.

– офанзивна стратегия- При нея още от самото начало се придвижват напред пулове, доколкото е възможно, дори и единични пулове да напуснат зоната на 10- 15 капия. С това се отваря възможност за затапване на противников пул в своето поле или в близост до него. Тази стратегия включва известен риск, той като противника получава по- големи шансове да затапи ваш пул.

Някои играчи използват предимно само една стратегия, но това е голяма грешка. Коя стратегия да изберете за дадена игра трябва да определите след първите няколко хвърляния. Ако хвърляте малки номера на заровете е по- добре да използвате дефанзивната стратегия. Но ако хвърлите големи номера, трябва да се опитате да пласирате пул в средната зона. В следващите няколко хвърляния трябва да се опитате да затапите противников пул, а ако не успеете и бъдете затапен, преминете към дефанзивната стратегия.

Мач

Тапата рядко се играе като самостоятелна игра. Заедно с другите две игри, таблата и гюлбарата, формират мач, играещ се до седем точки. Общото име в България за трите игри е табла, както първата игра. Тя се нарича и права, когато има нужда от разяснение.

В началото на мача всеки играч хвърля по един зар за да се определи кой ще започне. Ако е равенство, хвърлят пак. В следващите игри, играчът, спечелил миналата, започва пръв.