• 200лв
 • +18 | T&C
 • 110лв
 • 200лв
 • GambleAware поиска механизъм, спиращ достъпа на деца до хазартни реклами

  Спиране достъпа на деца до хазартни реклами

  Организацията за справяне с хазартни проблеми GambleAware призова за повече действия след нов доклад, подчертаващ опасностите от показването на хазартни реклами сред деца, млади хора и уязвими играчи.

  Проучването е проведено от Университета в Стърлинг сред 1 091 млади хора през миналата година. Докладът показва, че редовното излагане на хазартни промоции може да промени възприятията и асоциациите за хазартните игри в течение на времето.

  Учените открили, че 96% от участниците между 11 и 24-годишна възраст са виждали хазартни реклами през последния месец, а 8 от 10 участници са успяли да назоват хазартна компания, след като видят малка част от нейното лого.

  Проучването твърди, че това ранно излагане на реклами е ключов фактор дали младежът ще развие зависимост към хазарта в бъдеще. Ако има близък приятел или роднина, който залага, тогава ще бъде шест пъти по-вероятно да започне да залага в сравнение с децата, които нямат такава връзка.

  Телевизията е основен източник на хазартни реклами – 85% от участниците в изследването са виждали такава, но интернет експозицията също има много сериозен дял.

  Авторите на проучването и GambleAware съветват да се използват новите технологии, за да се прави скрининг на възрастта на потребителите онлайн и така младите да не бъдат излагани на постоянни хазартни реклами.

  ОЩЕ НОВИНИ