Историята на тотото

Лого на Български спортен тотализаторБългарския спортен тотализатор (БСТ) е държавна организация, която урежда и организира тото игри и залагания на спортни събития. Спортният тотализатор има мрежа от над 1500 тото пункта, а общия брой на местата за подаване на фишове става над 1800 заради възможността приемането на фишове да става и в пощенските офиси. Родният тотализатор е член на две международни хазартни организации – Световна лотарийна организация (WLA) и Европейски лотарии (EL). БСТ е завуювала мястото си на лидер на лотарийните игри в страната и важно място в публичния сектор на България. Основната цел на тотализатора е подпомагането на българския спорт.

БСТ работи в тясно сътрудничество със Българската национална телевизия, като от 1975 година всички тегления на тиражи неизменно се предават по телевизията- майка. Предаванията в реално време на тегленията носят допълнителна сигурност в играчите за честността им. На всички тегления присъства експертна комисия от Държавната комисия по хазарта (ДКХ).

Тото история

Историята на БСТ започва през далечната 1957 г., когато той стартира играта Спорт тото 1 на 12 май. Същата година, на 29 декември, тотализатораът започва да организира и най- известната си игра и до днес – 6 от 49. Три години по- късно се добавят две допълнителни числа към тази игра. През септември 1975г. Българската лотария пуска играта „10 от 10“ за позналите резултатите на всички събития от играта Спорт тото 1, а по същото време Българската национална телевизия започва директните предавиния на тегленията на тиражите.

Родният тотализатор функционира без особени промени до 1989 г., когато се стартира и играта „5 от 35“. През 1992 г. той пуска и първата си талонна игра „Шанс за всички“, а през същата година пуска игра за познаване на резултати от конни надбягвания.

Следващата 1993г. е изключително бурна и изпълнена с много промени за тотализатора. Тогава пада ограничението за размера на джакпота в играта 6 от 49 и вече се изплаща целия натрупан джакпот, което отвори вратите към рекордните суми, които се печелят днес. По средата на същата година изцяло се електронизира системата на БСТ, като вече фишовете и печалбите се обработват от специална компютърна система. По същото време започва и играта „6 от 42“. През септеври 1993г. започват да се провеждат по три тегления на тираж за всяка от трите игри на Тото 2.

В края на XX и в началото на XXI век, Българският спортен тотализатор пуска в обръщение много нови талонни игри, сред които „Зодиак“, „Два диагонала“, „Щастливи петици“, „Честит празник“, „Зодиак + 6/45“ и „Скорости + 6/43“. Всички те са под шапката на общото наименование „Тото шанс за всички“. През 1999 г. стартира и играта „Тото джокер“, а през 2002 и играта „Втори тото шанс“. През 2001 г. за кратко се провежда играта „Каръшки тираж“, в която се тегли печалба между всички колонки, в които няма поне едно познато число от трите тегления.

През 2013г. тотализатора обновява електронната си система, а заедно с това се променят фишовете и се издават специални квитанции, потвърждаващи залога.