Стратегии в таблата

Една от положителните страни на таблата е, че правилата й са прости, а съответно и стратегиите не са трудни за научаване. Въпреки че играта е силно зависима от заровете, ако искате да печелите по- често трябва да научите някои стратегии. По време на играта ще имате добри и лоши хвърляния, но ако не знаете какво да правите с тях, дори и най- добрите зарове могат да отслабят позицията ви. Заучаването на табла стратегии ще ви гарантира, че ще знаете как максимално да се възползвате от добрите хвърляния и как да ограничите щетите от лошите. Ние ще ви предложим някои основни насоки.

Равномерно разпределяне на пуловете

Създавайте котви в противниковото поле. Това е дефанзивна стратегия и ви подсигурява безопасни свободни позиции, когато сте ударили противников пул и очаквате ответен удар. Опитайте се да създадете котви във високите капии, най- добре в 20-та и 21-ва капия. Ако имате достатъчно останали пулове, запазете две котви една до друга. Понякога е по- добре да позволите да ударят ваш открит пул, ако това ще ви спечели време и и ще защити други важни позиции, така че котвите ще ви помогнат много в хода на играта. Те пречат на противниковите пулове и ви създават възможност да ги ударите. Тази стратегия се използва само за да се спаси игра, в която играчът вече е значително изостанал. Използването й като първоначална стратегия най- вероятно ще завърши с неуспех.

Изградете защитна линия- шест капии подред- за да блокирате противниковите пулове. Тази защитна линия служи като блокираща линия, която опонента не може да премине, но вие можете. Когато защитната линия се направи в домашното поле, се нарича затворен борд, тъй като противника не може да премине през нея. Ако имате затворен борд и броя на пуловете ви е по- малък от този на противника и трябва да започнете да вадите, започнете от пуловете от защитната линия. Това ще ви гарантира, че няма да има контакт, когато опонента ви влезне в тази зона.

Разпределяйте си пуловете възможно най- равномерно. Трябва ви по голяма гъвкавост. Ще разберете, че е по- лесно да защитите позицията си, когато имате по- малка пулове в капия. Никога не трябва да имате повече от шест пула на едно място.

Оставянето на открити пулове в началото на играта понякога може да бъде стратегически правилно, но ако не сте в добра позиция, ще трябва да намалите броя да откритите пулове до минимум.

Удряйте противниковите пулове, когато можете да извлечете дивиденти от това. Не го правете само заради самото удряне. Много често удрянето всъщност е в полза на противника, така че правете го само когато имате вие полза от това. Например, когато удряте открит пул на опонента, но имате и няколко открити пула в полето си, то в този случай удрянето ще ви навреди повече, отколкото ще ви помогне. Използвайте го когато ще намалите силата на опонента и ще му развалите плановете за играта.

Дуплирането е също често използван метод на игра. То представлява пласиране на пулове по начин, който кара опонента да хвърли точно определени номера на заровете за да постигне целите си. Например, играч може да постави всичките си открити пулове по такъв начин, че противника да трябва да хвърли 2, за да удари някой от тях. Така се намалява вероятността да бъде ударен повече от един пул.

Повечето стратегии се използват в зависимост от моментното ви положение в играта. Най- лошата стратегия е да си изберете предварително метод на игра и да го следвате само на него. Това със сигурност ще ви обрече на неуспех.Успешния играч задължително трябва да бъде гъвкав в метода си на игра и да се нагажда спрямо силните и слабите страни на опонента си. Всеки играч си има своите качества и недостатъци, вашата задача е добре да се възползвате от слабите му страни и да неутрализира силните.

За избора на стратегия е от ключово значение и формата на играта. Таблата се играе в две основни вариации- Игра на пари и обикновен мач. Играта на пари означава, че всяка точка носи някакви пари, независимо дали са реални пари или се играе с виртуални. Обикновения мач означава, че се играе до достигане на определен резултат от единия играч или до достигане на определен общ брой точки. В мачът единствената ви цел е да достигнете необходимите точки и не се интересувате от печелившата разлика. Например, ако един играч води със 7-5 в мач до 9 точки, той трябва да бъде максимално предпазлив в използването на двоен куб, тъй като другия играч ще има потенциалната възможност да удвои, да спечели четири точки, и по този начин да спечели и мача. От друга страна изоставащия играч ще играе много агресивно, търсейки марс и изпреварване на опонента. В играта на пари, поне на теория, стратегията не би трябвало да се влияе от резултата до момента. Но със сигурност психологическата нагласа е една, когато водиш в резултата и съвсем друга, когато изоставаш.