Покер пот контрол

Покер пот одсРазмера на пота трябва да бъде, с някои редки изключения, фактор номер едно, който да определи начина ви на действие. Както вече може би знаете, размера на пота директно влияе на пот шансовете, а пот шансовете от своя страна са едни от най- важните неща за определянето на очакваната стойност, която ви води към сърцевината на играта: Вземането на решения със най- високата възможна очаквана стойност.

Това са основните неща, които трябва да направите, когато нещата опират до размера на пота:

– Не блъфирайте в малки потове.
– Когато пота стане голям, направете всичко възможно за да го спечелите.
– Контролирайте големината на пота, за да накарате другите да допуснат грешки.

Не блъфирайте в малки потове

Да речем, че се окажете в мулти-уей пот (пот със много нефолднали играчи), на лимитна Тексас Холд ем маса преди флопа. В играта сте вие, големия блайнд и двама лимпъри. Имате две високи карти, но на флопа не хващате нищо. Всички пасуват. Трябва ли да заложите?

По скоро не. Със трима опоненти, има големи шансове някой от тях да е направил чифт. Но ако сте готови да рискувате с блъф, обстоятелствата правят момента добър за това. Все пак, нека кажем, че и вие чеквате, надявайки се на повече късмет на търна.

Търна се обръща, все още нямате нищо, но и отново противниците ви чекват преди вас.

В този момент има само 4.5 малки залози в пота. Ако заложите, се надявате, че всички ще фолднат. Вие плащате 2 малки залога за да спечелите 4.5, но рискувате да ви бъде платено или по- лошо: да ви рейзнат. Това не е печеливш ход, защото потенциалната печалба не е достатъчно голяма, за покрие пътите, в които ще губите, а те никак не са малко. Чисто статистически в тази ситуация има около 20% шанс блъфа ви да мине успешно. Колко голям трябва да бъде пота, за да бъде този ход печеливш в дългосрочен план?

Очакваната стойност при залог и евентуална загуби ни дава това:

-2 Х 4.5 = -1.6

За да покрием тези загуби са ни необходими:

1.6 : 1/5 = 8 малки залога (в случая имаме 4.5)

Забележка: Монетата има две страни – и опонентите ви са наясно с големината на пота и са по- склонни да фолднат при по- малък пот, защото тогава получават по- малки шансове за дроу ръцете.

Така че, най-общо казано: не блъфирайте, ако пота не е достатъчно голям. Ако ви хванат, освен загубата на пота, ще предизвикате у противниците допълнително внимание към бъдещите ви залози. Запазете чиповете за по- доходонсни битки.

Печелете големите потове

Изглежда очевидно, нали? Е, да, чудесно е да печелим огромни потове. Но основната идея тук е да се увеличат шансовете за спечелването на тези потове.

Много често срещан съвет към начинаещите играчи е да търсят причини за да фолднат. Тези съвети могат да бъдат без съмнение добри, но ги изобщо не помагат, когато пота е голям. При голям пот, търсете причини за да останете в играта!

Контролирайте размера на пота

Това е линия на игра, която е доста рядко използвана в по- ниските лимити, но това не трябва да спира никой от използването й, стига това да е направено правилно. Идеята е да бъдете човека на масата, който решава какви шансове да имат останалите играчи в зависимост от силата на собствената си ръка, за да насърчите или обезкуражите дроуовете. Този стил също е и много зависим от позицията – добре е да бъдете в късна позиция, за да можете да изпълните правилно задачата си.

Ще ви дадем два много добри съвета, които да прилагате при контролирането на пота. Те са:

Направете вашия ход на търна

Да речем, че имате покет аса и рейзвате префлоп на двама лимпъри от късна позиция. Големия блайнд и двамата лимпъри плащат за да видят флопа. Той не ви помага на вас, но предоставя възможност за флъш за някои от останалите. Те чекват преди вас – залагате ли?

В този момент имаме 8.5 малки залози в пота. Ако заложите, всеки с флъш дроу ще получи 9.5 към 1 пот одс при 4 към 1 шанс за завършване на флъш. Ако чекнете, просто давате безплатна карта на останалите, които могат да ударят дроу-а си без да платят нищо за това, което разбира се е лошо. Но и за вас има добри страни, в случай, че чекнете:

– Ще можете да разберете дали търна ще донесе евентуален флъш, без да рискувате повече от чиповете си.
– Ако не дойде плашеща карта е твърде вероятно някой да направи залог с по- лоша ръка (като топ чифт, но вие държите аса) или дори блъф. Ако не е паднала флъш карта, вие сте длъжни да рейзнете.
– Много често някой с флъш дроу ще прави рутинен полу-блъф на търна и вие можете да го накарате да плати твърде много, за да види последната карта.

Както винаги, не забравяйте да взимате решения съзнателно – не се предоверявайте на предчувствието си. Ако заложите на флопа, попитайте се защо го правите. Ако сами повярвате на доводите за залог или за каквото и да е, значи те са правилни. Ясно е, че по- добра ръка няма да се откаже от този флоп, както и че по- лоша, която няма добри шансове, ще се откаже. Единственото нещо, което печелите от залог на флопа, е увеличаването на пота – това е добра причина, но не винаги достатъчно добра. Така или иначе, пасуването не е ход, който трябва незабавно да отхвърлите, ако смятате ръката си за най- добрата на масата.

Давайте добри шансове на вече загубилите играчи

В подобна ситуация като тази по- горе, в която вместо оувър чифт флопнете фул хаус, вече имате причини да залагате. Както посочихме, всеки флъш дроу би имал добри шансове за да плати (не знаейки, че е дроуинг дет). Ръката може да се изиграе и по- пасивно, надявайки се, че някой може да направи добра ръка, на която би залагал и плащал повече, но при пот 8.5 малки залога вече има достатъчна основа да предполагате, че опонентите ви ще видят следващата карта с голям обсег от ръце. Също така, като заложите, следователно се увеличава размера на пота, което ще доведе и до по- добри шансове на опонентите на следващия рунд на залагане и тогава пак можете да направите залог.

Естествено, че всички новаци ще заложат в ситуация като тази. Не трябва да сте експерт за да заложите с най- добрата възможна ръка, но е важно да осъзнаете защо го правите и какви са ползите от това.

Има и още нещо, което трябва да се каже за залагането с „чудовищни“ ръце от последна позиция на флопа. В действителност много играчи са склонни да бъдат повече уплашени от вашата ръка когато чеквате, а не когато залагате. Те вярват, че се опитвате да използвате позиционното предимство за да ги залъжете чрез чек, че имате по- слаба ръка.

Обобщение

Следващия път, когато се колебаете и чудите дали да платите или фолднете (трудно решение, което се взема по около 10 пъти на час), погледнете към пота и го оставете да вземе решение вместо вас. Голям пот = кол, малък пот = фолд. Изключително просто правило, но със сигурност ще останете приятно изненадани от резултатите.