Онлайн История

Четири аса под компютърна мишкаДокато покера се играе в продължение на стотици години, онлайн версията на играта е скорошен феномен. Практикуването на спортта в интернет преживя истински бум през последните няколко години и завинаги промени лицето на играта.
Други видове хазартни игри започнаха да се развиват в мрежата преди покера. Първите букмейкъри в интернет стартираха през средата на 90-те, а по същото време възникнаха и първите онлайн казина. По- точно първото интернет казино отвори през 1994 година.

Първия покер сайт в света

Малко по- късно дойде вече времето и на покера. През 1998 г. се създаде първата онлайн покер зала. Planet Poker, въпреки че беше сравнително малка зала, за кратък период от време се радваше на статут като единствената в глобалното пространство. Скоро след това Planet Poker беше последвана от много други интернет зали. Всички те копираха от Planet poker рейк-а (процент от пота, който сайта удържа за себе си) в размер на 5%. Докато индустрията се промени драстично от 1998г. насам, рейк структурата си остава сравнително постоянна.

Дама поп асо

В зародиша на развитието на покера възникна и голям скандал със Poker Spot, сайт собственост на успешния играч Дъч Бойд. Този покер сайт стана първия започнал да организира големи турнири в мрежата. През 2000 г. се оказа, че сайта има проблем и няма как да изплаща печалбите на своите играчи, тъй като не е могла да събере информация за дебитните и кредитните им карти. Инцидент като този със Poker Spot не се е повторил до този момент. Днес вече такъв проблем е невъзможен и това е до голяма степен благодарение на навлизането на електронните пари.

Онлайн портфейлите и покера

Neteller кредитна картаNeteller се превърна в доминиращ посредник на парични прехвърляния в онлайн индустрията. За потребителите Neteller е възможност за депозиране в покер залата без кредитна карта или банков превод, а също така Neteller позволява по- бързото получаване на тегления от сайтовете. Сайтовете също харесват Neteller заради ниските такси и намаляването на измамите. Те приемат жалби и водят диспути след сигнали и от двете страни- както от потребителите, така и от сайтовете.

Покера продължи високоскоростното си развитие и в началото на 21 век. Една история от 2003 г. за един съвременен мъжки вариант на Пепеляшка направи такава реклама на онлайн покера, за каквато индустрията е можела само да си мечтае. Става въпрос за Крис Мънимейкър, който се класира за основното събитие на световните Покер Серии от сателитен квалификационен турнир с такса за участие едва 40 долара. В WSOP Крис надделя над 839 участника, това беше турнирът с най- много участници дотогава. Той се изправи срещу някои от най- известните професионалисти в света. Първото място му донесе 2.5 милиона долара, което не е лошо като се има предвид, че това беше първия му турнир на живо.

Сега изгежда, че най- големите онлайн покер фирми са на път да станат публични дружества. Paradise Poker, една от най- големите интернет зали, беше закупена от Спортингбет за близо 300 милиона долара. В момента и други онлайн зали са на път да станат публично търговски дружества. Party Poker, Empire Poker, и Pacific Poker са потенциални кандидати за това. Напоследък има развитие и във правната сфера. Обединеното кралство наскоро прие закон, който дава възможност за лицензиране на онлайн хазартни фирми в страната.