Метода на Мартингейл

Стратегия Мартингейл 1XТова е една от най- популярните системи, използвана от спортните залагащи, но е също така известна и при играещите в казино. Системата за залагане на Мартингейл се състои от група методи с една изключително просто форма, която е възникнала през 18-ти век във Франция, когато е била използвана от комарджиите за игри на ези/тура. При неуспешен залог в тази система залагащият трябва да удвои залога си, а при успешен размерът на залога му остава на същото равнище. В миналото, че и днес, някои хора смятат, че ако имаш достатъчно пари и използваш тази система, ще бъдеш винаги на печалба, независимо колко лоша е процентната успеваемост на прогнозите. Това не е така, но стратегията си има своите предимства. Както и при повечето други системи, за които пишем в сайта ни, и тук минимално необходимия коефициент, за да може системата да работи добре, е 2.0.

Може да се каже, че Мартингейл дава възможност за доста големи печалби, но и загубите, които тази система може да предизвика, са също така големи. Във всеки случай обаче системата не може да бъде полезна във всякакъв вид ситуации и затова, както е всъщност и при всяка друга система, трябва да я използвате само тогава, когато смятате, че ще сработи. Също така е най- добре да използвате стратегията на Мартингейл главно за краткосрочни цели, тъй като тя може да бъде доста опостушителна за банката ви, ако разчитате на нея твърде дълго. Това е така, защото загубите са доста внушителни и ако не се запази контрола върху тях, можете да загубите прекалено много от наличните си средства докато прилагате тази система.

Докато много от любителите на спортните залагания вярват безрезервно в тази стратегия, много други залагащи смятат, че използването на Мартингейл е само признак за лошо управление на парите, според тях това е просто инвестиция на късмет, което е твърде рисковано и заради което парите ви биха изтекли безславно в канала. Има доза истина в тези думи, но не можем напълно да се съгласим с тях. Независимо от факта, че има голяма вероятност да се допуснат загуби, тази стратегия все още продължава да бъде невероятно популярна сред залагащите. Също така, Мартингейл е стратегия, използвана в казината из цял свят. За да разберете по- добре теорията на Мартингейл, нека да разгледаме как тази интересна техника работи и как се изчисляват печалбите и загубите, когато я използваме.

Поглед върху Мартингейл

Самият процес е доста лесен за разбиране, но все пак вие се нуждаете от доста знания за спортните събития, на които залагате. Трябва да отбележим, че методът е презназначен за залагащи с поне средна успеваемост на прогнозите – някъде около 50% или повече. Да предположим, че играч има банка в размер на 1000 лв. и решава да постави залог от 100 лв. на, да речем, футболен мач. Той не познава мача и според системата трябва да удвои залога си и на следващия мач да заложи 200 лв, който печели. Това, което той получава като изплащане за победата му, е 200 лв. плюс първоначалния залог от 100 лв. Следващите му залози се връщат на първоначалната стъпка от 100 лв. и ще продължат да бъдат такива, докато той не загуби отново и тогава ще трябва да заложи 200 лв. за да компенсира загубите. Това е един прост пример за Мартингейл.

Системата изглежда много лесна за управление и скоро можете да видите първите добри печалби, но тя определено крие и доста рискове, ако не се играе правилно. Защо? Защото може да стопи цялата ви банка за нула време, ако залагате с прекалено големи суми. Нека да се върнем на горния пример. Да предположим, че залагащият загуби първите си два залога. Вече банката му е по- лека с 300 лева. Следващият залог, който трябва да направи, е 400 лв. (200 Х 2 = 400). В случай че загуби и него, банката му ще се срути до 1000 лв. – 700 лв. = 300 лв. Само с три поредни губещи залози банката е намалена с почти 75% от предишната й цялост. А шансът за три поредни загуби не е толкова малък. При вероятност 50% за всеки мач, шансът за три поредни загуби е 12.5%. Това показва, че въпреки че може да спечелите добри пари, трябва да внимавате с Мартингейл.

Правилната тактика за тази стратегия е да се залага с малки суми, което ви дава картбланш да направите няколко погрешни прогнози. Например, с 1000 лв. банка можете да опитате с първоначален залог 10 или 20 лв. Но не си мислете, че като играете с по- малки суми няма никакъв шанс за парите ви. И тук когато пресметнете загубите може да се окаже, че Мартингейл е нанесъл голяма вреда на банката. Нека ви го илюстрираме с пример. Да кажем, че започнете с 10 и 20 лв и евентуалната им загуба ще ви накара да заложите 40 лв. В случай че загубите и него, следващите залози трябва да са 80 и 160 лв. Ако и тях ги загубите, банката ще се срути с 300 лв. и ще останат 700. Опитвате още веднъж със залог от 320 лв. Ако загубите и тук, банката ви ще бъде намалена до само 380 лв. Това е един доста неприятен сценарий, но все пак трябва да знаете, че е малко вероятен. Статистическият шанс за 6 поредни непознати срещи при 50% успеваемост е по- малко от 2%. Едва в 1 от 50 такива случая ще допуснете 6 поредни загуби. За тази система си трябва и известна психическа устойчивост, защото много хора ще се уплашат и откажат, когато се наложи да залагат с по- големи суми.

За някои прехвалена, за други не, факт е, че Системата на Мартингейл е и ще бъде най- използваната сред спортните залагащи. Може би това е донякъде така заради нейната простота и лесното й запомняне, но другата причина за това, е че Мартингейл е изкарала пари на много хора. Но дори и една стратегия да е добра, ако залагащият няма добри умения нищо няма да стане. Затова освен на стратегиите, обърнете сериозно внимание и на своите собствени умения като анализатори на спортни събития.