Видове коефициенти

Сравнение на коефициентиАко искате да заложите на спортна среща между отборите А и Б, първото нещо, което би трябвало да знаете, е колко бихте спечелили при успешна прогноза. Всъщност, букмейкърът ще ви покаже определени числа, защото коефициентите са точно това – цифри, които ви сочат колко пари ще приберете, ако спечелите залога. Много от букмейкърските къщи показват коефициентите във всичките им варианти, във тези случаи задачата ви е лесна – просто научавате най- лесния за вас вариант и избирате от опциите на сайта коефициентите да се показват в него. Но има и онлайн букмейкъри, които използват само един от форматите. Точно заради тях е добре да се запознаете със всичките видове, за да нямате проблеми в бъдеще. Тази статия описва различните видове представяне на коефициенти във спортните залагания и начина на изчисляване на печалбите, които могат да се очакват.

Има три различни вида коефициенти. Те са: Десетични, също така известни и като европейски, Дробни, познати и като британски, и американски тип. Може би заради най- точното представяне на ситуацията, десетичният тип се приема като метода на стандартната спецификация. Целта на различните видове коефициенти е в каквато и форма те да са представени, в крайна сметка печалбата да се отнася към заложената сума по един и същ начин при всички видове. За тази цел трябва първо да се запознаете с три основни терминологични понятия: залог, печалба и изплащане. Залогът е паричната сума, която сте заложили на дадената среща, печалбата е чистата сума, която ще спечелите при успешна прогноза, а изплащането е общата сума, която ще ви бъде върната по сметката при печалба, т.е. залогът + печалбата. Въпреки че тези термини могат да ви изглеждат тривиални, те са сърцето и душата на изчисленията на коефициентите. Във десетичния тип се изчислява какво ще бъде изплащането, докато в другите формати се пресмята печалбата.

Също така е важно да се запознаете с още три понятия, които са по отношение на силата на отборите в един мач. Те са: „Равностоен“,“Коефициент за“,“Коефициент против“. „Равностоен“ се използва когато двата отбора са еднакво силни и в мача няма нито фаворит, нито аутсайдер. В такъв случай, ако не броим комисионните на букмейкърите, залагате 1 лв., за да спечелите още 1. „Коефициент за“ е коефициента за фаворита и при тях размерът на печалбата е по- малък от размера на залога. „Коефициент против“ е този за аутсайдера, където печалбите са по- големи от сумата на залозите. Така например, в най- общия сучай на спортно залагане на мач със два напълно равностойни отбора, коефициентите ще бъдат по 1.90 в десетичния формат (заради комисионната на букмейкъра), 9/10 във дробния формат и -111 при американския тип. Всичките тези числа значат едно и също нещо: „Залагам 1 лев, за да спечеля 90 стотинки“. В действителност, ако нямаше комисионна за букито, коефициентите щяха да бъдат съответно 2.0, 1/1 и 100 за различните формати. Това означава: „Залагам един лев, за да спечеля още един“.

формати на коефициентите

Десетични коефициенти (европейски формат)

При този формат сумата за изплащане се определя като се умножи даденият коефициент по размера на залога. С други думи, тук коефициента е просто числото, което показва колко пъти пъти залога ще бъде умножен при познаване на мача. Например, ако коефициентът е 2.50, това означава, че за всеки заложен лев ще ви бъдат изплатени 2.50 лв.

изплащане = залог Х коефициент
печалба = залот Х (коефициент – 1)

* Ако коефициента е точно 2.0, това означава, че чистата ви печалба ще бъде абсолютно равна на заложената сума, т.е. беторът ще удвои парите си.
* Ако той е между 1 и 2, това означава, че печалбата ще е по- малка от заложената сума. В този случай обикновено залагате на фаворита (Коефициент за).
* Ако коефициента е по- голям от 2, значи че при познаване на изхода ще спечелите по- голяма сума от заложената. Обикновено това е залог за аутсайдера (Коефициент против).

Дробни коефициенти (британски формат)

Дробните коефициенти са може би най- простия вид. При тях залога е равен на знаменателя, а печалбата е равна на числителя. С други думи, знаменателят показва колко сте заложили, а числителя колко ще спечелите. Така например, коефициент 10/11 означава, че за всеки 11 заложени единици ще бъдат спечелени 10, или за всеки 11 лева, ще получите чиста печалба от 10 лв.

Печалба = залог Х коефициент
Изплащане = залог Х (коефициент – 1)

* Ако коефициента е точно 1/1, това означава, че чистата ви печалба ще бъде абсолютно равна на заложената сума, т.е. беторът ще удвои парите си.
* Ако числителя (печалбата) е по- малък от знаменателя (залога), това означава, че печалбата ще е по- малка от заложената сума. В този случай обикновено залагате на фаворита (Коефициент за).
* Ако числителя е по- голям от знаменателя, значи че при познаване на изхода ще спечелите по- голяма сума от заложената. Обикновено това е залог за аутсайдера (Коефициент против).

Американски формат

За разлика от другите два метода, американците коефициенти изрично правят разлика между това дали печалбата е по- малка или по- голяма от залога и точно това е целта на тези + и – знаци, както ще видите и от определенията по- долу. Американските коефициенти се делят на отрицателни и положителни. За всеки от двата вида има отделна дефиниция. Числата във тях са винаги по- големи от 100.

Отрицателни американски коефициенти ни показват колко трябва да заложим, за да спечелим 100 единици. Например, коефициент -150 означава, че за да спечелите 100 лв., трябва да инвестирате 150 лв. Те се използват за случаите, когато печалбата е по- малка от залога. Това обикновено са коефициентите за фаворизираните отбори.

Печалба = Залог Х 100/-коефициент
Изплащане = Залог Х (100/-коефициент + 1)

Положителните американски коефициенти ни показват колко ще спечелим, ако заложим 100 единици. Например, ако коефициента е +150, това означава, че при залог 100 лв., печалбата ще бъде 150 лв. Те се използват тогава, когато печалбата е по- голяма от залога. Това най- често са коефициенти за аутсайдерите.

Печалба = Залог Х +коефициент/100
Изплащане = Залог Х (+коефициент/100 + 1)