Kонни надбягвания

Жокей язди конМоже да се каже, че надбягванията с коне е най- увлекателния спорт, предлаган от букмейкърските къщи. Основната причина за това е, че в една гонка има огромна динамика, а лидерските позиции постоянно се сменят. Спортта е неизменно свързан със залаганията. Годишно букмейкърите отчитат оборот от над 115 милиарда долара само от този спорт. Още за първите гонки, записани в историята, се споменава за залози върху тях. До голяма степен може да се твърди, че ако не бяха залаганията, надбягванията с коне изобщо нямаше да бъдат толкова популярни като днес. А в днешно време те са наистина доста популярни. Дори и в България, сигурно много от вах са ходили да наблюдават гонки между коне, поне на Тодоровден.

Съвети за залагания на конни надбягвания

Когато става въпрос за залозите, няма никаква разлика между видовете надбягвания. Най- важното за да направите печеливш залог в този спорт е да сте добре запознати със състоянието на самия кон, да разберете повече за жокея и за това какъв опит притежава той. Това трябва да го направите за всеки отделен кон, така че не е толкова лесна задача. И понеже гонките се провеждат на различни настилки, трябва да научите на каква настилка се чувства най- добре коня и съответно къде са му най- добрите резултати. В случай че обичате да залагате в реално време, докато се провежда гонката, е добре да знаете какъв е стилът на бягане на двойката кон-жокей – някои започват бавно и търпеливо и с течение на бягането увеличават темпото, а други постъпват по противоположния начин – започват устремно и след това логично се уморяват. Някои от трасетата не са напълно равни и някои стартови позиции имат преимущество, затова разберете откъде ще започне избрания от вас кон.

Хендикап формат

За по- голяма равностойност, някои гонки се провеждат с т.нар. „Хендикап формат“. Хендикап формат значи, че по- добрите коне са умишлено забавени със специални тежести за крака. Това каква ще е големината на тежестта зависи от това колко добър е коня. Организаторите искат да направят шанса на всеки кон да спечели да е еднакъв, което е добре и за публиката, и за букмейкърите. Ако не се провеждат по този начин гонките и един от конете има очевидно предимство пред останалите, букмейкърите изваждат този кон от вариантите за залог, което прави гонката безинтересна за публиката.

Видове залози

За надбягванията с коне букитата предлагат залози за това кои двойки ще заемат местата в челната тройка. Има и други варианти, като например залози за това кои коне ще завършат на първите две места, залози за победителите в две до шест поредни гонки и още много други.

Разказахме ви доста за конните надбягвания и за залаганията върху тях, сега ни остава да ви дадем и малко съвети, които със сигурност ще ви бъдат от полза и ще ви донесат пари.

1. Не залагайте на всичко.

Една от основните грешки, които допускат голяма част от залагащите, е да тръгнат да слагат пари на всяка гонка, която видят в програмата на букитото си. Не правете това, избирайте гонките, при които имате ясната идея на кой и защо трябва да инвестирате парите си. Ако залагате на случайни коне няма как да не излезнете на загуба в дългосрочен план. Единствено точните и прецизни прогнозиращи печелят.

2. Не залагайте на коне във слаба форма.

Не залагайте на кон, при който забележите слабо представяне във последните няколко състезания. Конете са животни, които мъчно и сравнително бавно навлизат във форма, ако я загубят. Но и обратното важи с пълна сила – навлезе ли кон във форма, няма какво да го спре. Инвестирайте парите си в такъв кон.

3. Не залагайте на коне, които са били много време извън пистите.

Ако по някаква причина, особено поради контузия, един кон е бил много време далеч от състезанията, най- вероятно няма да се представи на своето ниво още в първите пускания. Тук малко си кореспондираме и с горната точка. За много време разбирайте периоди по- големи от един месец. Значение има и кои са опонентите на този кон. Ако те са супер равностойни, дори и съвсем малка почивка за него може да му се отрази фатално и от битката за победата да се превърне в главен кандидат за дъното на класирането.

4. Не очаквайте моментални печалби.

В този спорт е твърде вероятно първоначално да загубите инвестираните си пари. Това обаче не бива да ви отказва. Стига да спазвате ясна и последвателна линия на прогнозиране, слънцето ще изгрее и във вашата градина, образно казано.