Хокей на лед правила

Хокей играчиХокеят е отборен зимен спорт играещ се на лед, в който два отбора с по шестима играчи се опитват да вкарат гол с т.нар. „шайба“ в противниковата врата, използвайки специален стик. Един хокеен мач продължава 60 минути, като е разделен на три третини. Тези 60 минути са чисто игрово време, когато по някаква причина играта се спре, спира и часовника. Във Канада и САЩ играта е известна само като „хокей“, докато във почти всички останали страни се нарича „хокей на лед“. Този бърз и тежък физически спорт е особено популярен именно в САЩ (главно в северните части) и Канада, както и в много страни в Европа. Само в Канада и САЩ има над 1 100 000 регистрирани активни играчи. Сред европейските страни с най- много играещи хокей е Чехия – близо 100 000.

Кратка история за произхода на играта

Самата дума „хокей“ най- вероятно идва от френски и означава „гега на овчар“. С тези геги британски войници в Канада измислили игра, подобна на хокея, в която те гонели малки кутийки по заледените улици и поляни. Тази игра е допаднала на местни студенти, които измислят първите правила през 1878 година и по този начин дават началото на хокея.

Канадски хокейни легенди от 1998-1899

Скоро след това, някъде в началото на 20 век, играта е била пренесена в Европа от канадски емигранти. Първоначално е носила името „канадски хокей“, но много бързо играта станала известна само като „хокей на лед“. За първи път през 1908 година се играе хокей на олимпийските игри.

Американския хокеен отбор през 1920 на олимпиадата в Антверпен