История на хандбала

Един от първите хандбални мачовеХандбала се гордее със значително ниво на популярност предимно в континентална Европа, но спортът не е особено развит у нас. Основатели на този спорт са двама германски екперти по физическото възпитание, които измислили тази нова спортна дисциплина, базирайки се на две игри: Рафбал и Кйонингсбергбал. Всичко това се е случило в началото на 20 век. В началато постепенно хандбала се е разпостранил в Норвегия, Дания и Швеция и по- късно е навлязъл в централноевропейските страни. Напоследък играта започва да става все по- популярна и в Испания. Испанците си имат свой собствен вариант на хандбала, наречен „Баски Пелота“. И ирландците са измислили свой вариант на играта, известен като „Келтски хандбал“. Какви са предимствата от практикуването на този спорт? На първо място, той ви позволява да изгорите много калории. Той увеличава координацията на линията „око-ръка“ и което е най- важно – хандбалът е отборен спорт в пълният смисъл на думата. Защитавате се като едно цяло и нападате като едно цяло – един за всички и всички за един.

Въпреки че в този си вид хандбала съществува от началото на 20 век, смята се, че подобни игри са се практикували още в Древна Гърция. В новата си история спортът започва да се практикува по- масово някъде около 1920 г., а е олимпийски спорт от Олимпиадата в Берлин, провела се през 1936 г. В периода от 1948 г. до 1968 г. играта не е била част от Олимпийските игри, но след това отново е възстановен в програмата. Жени се състезават по хандбал на Олимпийски игри за първи път през 1976 г. в Монреал.

Хандбал Жени

Хандбал правила

Хандбалът се играе от два отбора, всеки с по 7 състезатели, 6 полеви и 1 вратар. Когато играч получи топката, той има право да я задържи до три крачки, след това има право да дриблира и после може да направи още три точки. Играчите нямат право да докосват топката с частта на крака под коляното. Топката в този спорт е кръгла, тежи около 4-5 кг, а диаметърът й е 60 см. Всяка една атака на даден отбор може да продължи не повече от 45 сукунди, а ако тимът просрочи времето, владението на топката се дава на противника. Няма ограничение за броя на смените в хандбала, единствената забрана е, че полеви играч не може да смени вратар.

Handball мъже