За Формула 1

Дженсън Бътън с новия болид на Макларън 2013Формула 1 е сред най- знаменитите, прочути и реномирани спортни състезания в света, а в частост сред автомобилните шампионати е със сигурност най- гледаното и следено събитие. Съревнованията в тази надпревара започват някъде малко преди средата на миналия век, а в днешно време са се развили до един многомилиарден бизнес. Състезанията се организират на много места във най- различни точки на земното кълбо – Англия, Бразилия, Германия, Испания, Канада, Китай, Бахрейн, Корея, Унгария, Сингапур, Абу Даби, САЩ, Италия и други.

Първите надпревари, подобни на Формула 1, започват в края на 19 век, а в първите години на 20 век се е състояло известното Гран При на Льо Ман. Тогава не е имало никакви ограничения върху мощността на колите. Името „Формула 1“ се налага след края на Втората Световна Война.

Правилата във Формула 1

Един кръг от тура на Ф1 винаги протича на два етапа. Първия е квалификацията и винаги се провежда в събота, в деня преди основното състезание. Реда на „стартовата решетка“ в него се определя спрямо времената за една обиколка в квалификациите. Първото място в стартовата решетка се нарича „Пол позишън“. Всеки пилот, чието време е повече от 107% от това на първия, не се класира за другия ден. В неделя е основната надпревара. Тя започва с загряваща обиколка, след която пилотите заемат местата си, съобразно с класирането от предния ден. След като това стане, светлинна система сигнализира на пилотите кога им е позволено да тръгнат и шоуто започва. По време на карането пилотите имат право на влизане в бокса за зареждане с гориво или за поправяне на някакъв проблем около колата.

Нови правила 2013

Победителят в състезанието получава 25 точки за световната купа, втория – 18, третия – 15, четвъртия – 12, петия – 10, шестия – 8, седмия – 6, осмия – 4, деветия 2 и десетия 1 точка. По този начин точките се разпределят от 2010 година, преди това се използваха системи със осем и със шест човека в точките. Състезателят и конструкторът със най- много точки на края на сезона стават световни шампиони.

Болидът на Ферари

Видове залози на F 1

Състезателните коли в тази надпревара, наречени „болиди“, развиват огромни скорости, понякога достигащи до 350-370 км/ч и повишават адреналина на всеки един зрител. Те са едноместни и се пригодени за пробег на разстояние не повече от няколкостотин километра със максимално висока скорост. В днешно време те са произведени от специални полимери, които са подсилени с въглеродни влакна, и допринасят за безопасността на водачите. След серия от инциденти, от 2006 г. двигателите на тези болиди са с ограничени възможности. Допускат се максимум пет клапана на цилиндър, а максималните обороти са 19 000 в минута. Колите от F1 имат до 800 конски сили. За да се избегнат катастрофи, в предната и в задната част на болидите са поставени т.нар. „Антикрила“, които увеличават притискането към пистата, за да гарантират безопасността в завоите. Интересен факт е, че благодарение на тези антикрила, болид не би имал проблем да се движи по тавана на тунел, понеже притискането е по- силно от тежестта на болида. Теглото на един болид е около 550 кг. Той може да вдигне скорост от 0 до 160 км/ч за едва 4 секунди.