Бокса в древността

Скулптура на боксьор в древна гърцияНяма съмнение, че боксът е един от най- древните спортове. Той е съществувал още преди повече от 5000 години, като в началото е бил под формата на обикновен юмручен бой. Науката сочи, че боксът е преминал от юмруци към спорт и изкуство за самозащита благодарение на древните олимпийски игри. Точно благодарение на тях, той се е разпостранил в началото в Гърция, а след това и много други места по света. Бойците са се били със ръкавици известни като „Цестах“. Било е задължително те да бъдат съблечени голи, а жените не били допускани да гледат боевете. По това време се е считало за неетично да се насочват удари в тялото и затова те се насочвали главно към главата. Било е и забранено да се удря в частта на лицето под носа, затова и не се използвали никакви предпазни средства. Дължината на един мач била неограничена, той продължавал докато някой от участниците не се откаже или не падне на земята от изтощение. Те все пак имали право да си дават почивки, но само ако има взаимно съгласие. Не е имало и специално обособен боксов ринг. Интересен факт е, че тогава купата взимал победения, а на спечелилия мача му се правела статуя в Аятис (свещен храм) и е бил осигурен материално от държавата до края на живота си.

За играта бокс

Боксът е сред най- суровите и опасни спортни дисциплини. Във него двама изключително здрави и добре подготвени физически мъже се стремят да нанесат възможно най- силния удар на опонента със своите боксови ръкавици, докато другия се пази. Тези истински мъже се подлагат на много изтощителна подготовка, която не е само физическа, а и психическа, за да бъдат готови за битка. Голяма част от обикновените хора, които не се интересуват от бокс, смятат този спорт за напълно безрасъден и безмислен. Но за почитателите му, бокса е нещо повече от спорт – той е направо религия!

Новата бокс история

Новата история на бокса започва някъде през 1865, когато Куинсбъри е написал първия правилник за тази игра. Със него са се въвели и неизменните днес боксови ръкавици. Четири години по- късно се е състояла и първата среща за световната купа, спечелена от Мак Кол (САЩ). Този мач е бил съпътстван от множество реклами и огромни за времето си залози. Може да се каже, че това е началото на професионалния бокс.

Бокса в България

Най- добрия роден боксьор е родения през 1981 година Кубрат Пулев, известен още като Кобрата. През 2012 година той стана едновременно европейски шампион по бокс и носител на европейската купа на Европейския боксов съюз.

Кубрат Пулев с европейския пояс

Боксьори останали в историята

Дори и да не се интересувате изобщо от бокс, няма как да не сте чували имената на Мохамед Али и Майк Тайсън. Те са легендите и символите на бокса. Първия, чието рожденно име е Касиус Слей, е олимпийския шампион от Рим 1960 г. и многократен световен шампион при професионалистите. Интересното при него е, че е насочен към бокса от местен полицай, който го среща, когато малкия Али се е оплакъл, че са му откраднали колелото. Другата легенда, Майк Тайсън, също е многократен световен шампион. Много известна случка около него е, че отхапа част от ухото на опонент по време на мач. Той е имал проблемно детство, като дори като малък е учил в специално училище за малолетни престъпници. През последното десетилетие най- добрите боксьори са братята Кличко.