Betfair Борса

betfair.com

Betfair е най-добрата и най-голяма борса за залози в света, както и единствената с лиценз в България. На пазара има и други по-малки борси като Betdaq и Matchbook, но те не работят с българи, а и така или иначе няма смисъл да бъдат използвани, тъй като Betfair е безспорният лидер сред борсите за залози, предоставяйки най-голяма ликвидност и ниски комисионни.

Betfair Борса за залози exchange

Всеки, който иска да се занимава по-сериозно със спортни залози, трябва да бъде наясно какво представляват борсите за залози и как да ги използва за постигане на успех.

От тази статия ще разберете:

⇒ Какво точно представлява борсата за залози на Betfair и какви са нейните предимства пред обикновените букмейкърски къщи?
⇒ Каква е комисионната в Betfair?

Какво представлява борсата за залози?

Борсата за залози е мястото, където играчите могат да правят залози срещу други играчи, а не срещу букмейкъра, както е при традиционните букмейкъри.

Най-просто казано, борсата позволява на потребителя да прави залози ЗА или СРЕЩУ случването на нещо – обикновено, в контекста на спортно събитие.

Залогът ЗА случването на нещо представлява аналогичен залог на залозите, които сте поставяли до сега в обикновените букмейкъри. Например, когато заложите на знак “1“ на футболна среща в букмейкър, вие залагате ЗА победа на домакина.

СРЕЩУ залозите са това, което прави борсата уникално място спрямо букмейкърските къщи. Например, в един букмейкър можете да заложите ЗА даден отбор да спечели първенството по футбол на България, но няма как да заложите СРЕЩУ титла на даден отбор. Това е възможно единствено в Betfair.

Другото основно предимство на спортната борса пред букмейкъра е в по-добрите коефициенти. Проучванията показват, че борсата може да осигури с до 20% повече стойност на играчите, а това е огромна разлика, особено ако поставяте голям брой залози.

Борсата за залози, чиято концепция бе измислена именно от Betfair преди около 20 години, имат революционно влияние върху отрасъла на спортните залози. Днес, коефициентите в букмейкърските къщи се оппределят до голяма степен на база на коефициентите в борсата, тъй като ставките в борсата са възможно най-близките до реалните, защото се определят изцяло на пазарен принцип от потребителите.

В залозите между играчите, организаторът, в случая Betfair, изпълнява единствено функцията на посредник, който организира системата и позволява на клиентите си по най-бързия начин да поставят залозите помежду си. Организаторът обаче по никакъв начин не влияе на посоката, в която ще тръгне пазарът, тоест на коефициентите.

Комисионна на Betfair

Единственото, от което се издържа борсата за залози, е малка комисионна, която трябва да се плати единствено от играчите, намиращи се от печелившата страна на дадения пазар. Всеки, който е направил нетна загуба на даден пазар, не трябва да плаща никаква комисионна.

Комисионната на Betfair се различава за играчите от различните страни. България е в “средната група“ със 6,5% размер на комисионната (има няколко държави с по-ниска – 5%, както и няколко държави с по-висока – 7%).

Това обаче са ставките на комисионната само за нови клиенти – със залозите си в сайта ще печелите специални точки, които можете да използвате за постигане на ниво на отстъпка от комисионната, което достига до цели 60%, и така да плащате дори по-малка комисионна.

Въпреки тази комисионна, печалбите в борсата си остават далеч по-добри, отколкото биха били при аналогични залози в стандартните букмейкърски къщи.

Букмейкърите използват доста по-голям “марж на печалба“, което е и разбираемо с оглед на факта, че те поемат доста по-голям риск при всеки пазар – ако залозите са неравномерно разпределени и накрая спечели “неправилния“ залог, компанията ще претърпи загуби.

При Бетфеър риск от загуба не съществува, защото хората не поставят залозите срещу компанията, а срещу други спортни фенове. Това позволява на борсата да предлага осезаемо по-добри ставки, чрез което се получава напълно “win-win“ ситуацията – печели и тя, печелят и играчите.