За волейбола

Игрище за волейбол с топкаПървите сведения за играта волейбол са на повече от един век и идват от Съединените Американски щати. В началото играта е станала известна като разновидност без пряк контакт между участниците на изключително обичаната там игра баскетбол. В днешно време волейболът на закрито и този на плаж са едни от най- интригуващите и следени спортни игри по цялото земно кълбо. Дори според статистически изследвания волейболът е вторият най- практикуван спорт в света с повече от 200 000 000 редовно играещи. Сред най- големите държави, в които тази игра е развита на високо ниво, са България, Полша, Германия, Сърбия, Италия, Аржентина, Русия, Бразилия и още много други страни.

Волейбол правила

Няма нищо сложно в правилата на тази игра и вие най- вероятно вече ги знаете. Двата отбора се борят да достигнат до три гейма и първия, който го направи, печели играта. Всеки от тези геймове се играе до двадесет и пет точки, като само ако се достигне до решаващ гейм при два на два, се играе до петнадесет точки. Винаги единия отбор трябва да има поне 2 точки преднина за да спечели, така че един гейм нигока не може да завърши 25:24 например.

Двата тима играят на специална игрова площадка, като са отделени чрез мрежа. Целта на играта е топката да падне в противниковото поле или опонента да сгреши. Когато топката попадне в един отбор, той има право на само три удара за да прехвърли топката от другата страна. Волейболът е тежък и енергоизискващ спорт, понеже голяма част от играта се провежда във въздуха, за което са необходими големи отскоци.

История на българския волейбол

В България тази игра е демонстрирана за пръв път във София в началото на 20-те години на ХХ век. Първата официална волейболна среща в държавата ни се е състояла през 1925 годин отново в София. През следващата година играта се пренася и във много други градове, сред които Пловдив, Русе, Бургас и Перник.

Българския национален отбор по волейбол мъже

Първата наченка на волейболна федерация става през 1941 година, когато волейбола и баскетбола се събират под шапката на една организация. През следващата година се организира и първият републикански шампионат, като първенец в него става мъжкия тим на „Раковски“

Първата среща на българския национален отбор по волейбол, който ни носи толкова радости през последните години, се е провела на Балканиадата през 1946 година. Тогава и мъжете, и жените, заемат третите позиции и вземат бронзовите медали. Общо националните ни гарнитури са завоювали два медала от Олимпийски игри, пет медала от световни първенства и седем от европейски, сред които и една европейска титла на жените.

Матей Казийски

Интересен факт за волейбола, че скоростта на сервиса понякога достига и до 140 км/ч. А най- високоскоростния сервис в цялата история на тази игра е изпълнен от българин. Може би не се съмнявате кой е, но все пак ще ви кажем – Матей Казийски. Друга любопитна подробност около играта е, че най- много зрители на една волейболна среща е имало на мач между СССР и Бразилия. Тогава на митичната „Маракана“ са се събрали над 95 000 фенове.