Спорта табла

Фенове са учредили много табла клубове из целия свят, в които се събират любители на играта. Местните клубове провеждат неформални събирания, като членовете се събират в кафенета и барове за да играят и разговарят. Някои клубове предлагат и допълнителни услуги като поддържане на собствен инвентар или компютърен анализ на по- интересни мачове. Много от собственици им забелязват значителен ръст в интереса към таблата и си го обясняват с популярността на играта в интернет.

Табла клубовете могат да организират и турнири. В големите клубни турнири понякога участват състезатели от други региони и страни, а финалните мачове се гледат от хиляди зрители. Топ играчите от регионалните турнири често се състезават в национални и международни състезания. Победителите в тях могат да получат награди в размер на десетки хиляди долари.

Международни турнири история

Това е първият голям европейски табла турнирПървото световно първенство по табла се е провело в Лас Вегас, Невада, през 1967 година. Нюйоркчанина Тим Холанд го е спечелил, а през 1968 година е дублирал титлата си. През следващите две години, 1969 и 1970, не се е провеждало световно първенство по неизвестни причини, но през 1971 г. Тим Холанд отново се класира на първо място. Турнира остава в Лас Вегас до 1975 г., когато се премества в Райския остров на Бахамите. През годините 1976, 1977 и 1978 се провеждат две паралелни световни първенства, едното в Бахамите с участието само на американци, и другото Монте Карло с предимно европейски играчи. През 1979 г. победителя в последните три издания на турнира в Бахамите, Люис Дейонг, предлага двете събития да се обединят и много скоро Монте Карло става всепризнат домакин на турнира за световната титла и остава такъв до днешни дни. Той привлича стотици играчи и зрители и се провежда в рамките на една седмица.

Турнира по табла за Световните серии

През 21-ви век най- големите международни турнири са базирани на тура на професионалните играчи. Големи състезания се провеждат ежегодишно навсякъде по света. През 2006 г. се провеждат първите световни серии по табла, а година по- късно и „Милионния“ табла турнир със награден фонд от един милион долара, най- големия награден фонд в историята на спортта до тогава. През 2008 година световните серии по табла се превръщат в най- голямото международно събитие в Англия със 128 класни играчи, а Нордик оупън се превърна в най- голямото в света със около 500 участници. Друг важен световен табла център е френския град Кан, който приема Ривиера къп, традиционния турнир, предшестващ световното първенство. Кан е домакин и на финала на световните покер серии, в който 16 играча се борят за 160 000 евро. Това събитие е записвано за излъчване в Европа от Евроспорт.

Монте карло световен турнир по спортна табла 2012От 2007г., Световната Табла Асоциация (СТА) държи правата на най- голямата верига турнири по табла- Европейския Табла Тур (ЕТТ). Той събира турнири като Португалия оупън, Грузия оупън, Франция оупън, Кипър оупън и други. През 2011 година СТА анонсира сътрудничеството си с онлайн сайта Play65 за организацията на ЕТТ. Сезона в ЕТТ се състои от осем състезания, седем от които в различни европейски дестинации и един турнир в САЩ (с подкрепата на Американската Табла Асоциация). Сезонът завършва с Grand Finale в Кипър, където трима финалиста си разделят 25 000 долара. С общ награден фонд от около един милион долара, ЕТТ е най- богатата верига турнири в този спорт и събира най- добрите играчи в света на едно място. СТА също организира и откритото първенство на САЩ, както и други големи събития по целия свят, като например Кроунс къп, която се излъчва на живо по няколко телевизии.

Залагане на табла

Когато таблата се играе за пари, най- честата договорка между двамата играчи е да се дава парична сойност за всяка точка и да се играе до определен резултат или до отказването на единия. Както повечето хазартни игри, успешната игра на табла изисква комбинация от късмет и умения. Със сигурност късмета е много важен, той като хвърлянето само на един зар може да преобърне хода на играта.