Табла училище

Няма как всички да бъдем играчи от най- висока световна класа по няколко причини. За да бъдеш топ състезател са необходими три основни неща:

1. Природни дадености, включително страхотни игрови способности и невероятна памет за запаметяване на позиции и числа.

2. Знание. Има много неща, които трябва да знаете перфектно, за да разберете напълно играта. За щастие, ной- добрите играчи и учители споделят своите знания и виждания за играта в многобройни книги и статии, в които можете да намерите всичко необходимо за играта. Разбира се, необходимо ви е много време и желание.

3. Игрови опит. Без значение колко сте талантливи и колко добре сте подготвени на теория, ако не прекарате огромен брой часове и години пред дъската, няма да знаете как правилното да приложите знанията и уменията си.

Масивен комплект табла

Необходимо обучение

Повечето от нас нямат необходимото за да станат топ играчи. Или нямаме таланта, или нямаме достатъчно време, или дори да имаме, просто нямаме желанието да го отдадем на таблата. Ясно е, че не всички ще бъдем сред най- добрите в играта, но пък не е и необходимо. А и таблата на най- високо, професионално ниво не е толкова лесна и приятна, колкото е за нас. Въпреки това, повечето от нас, които играем тази прекрасна игра, искаме да играем възможно най- добре спрямо нашите природни дадености и свободно време, което можем да отдадем на играта. Просто е много по- забавно да се играе, когато се напредва и колкото повече печелим… толкова по- забавно е! Учебният процес е интелектуално стимулиране и забавен процес сам по себе си и това е също основателна причина да се опитаме да подобрим играта си.

Това, което ме изумява е, че има толкова много хора, които прекарват много часове в игра на табла и не правят нищо за да подобрят играта си. Те продължават да правят същите грешки, каквито са правили през последните 20 години например. Тези хора лесно се идентифицират… те са тези, които постоянно се оплакват от заровете и от всичко възможно. Те за тези, които през целия си живот се твърдяли „Таблата е игра на късмет… победи ме, защото хвърляше добри зарове“. Когато те губят го отдават на късмета и не уважават труда на съперника, а когато печелят не се опитват да разберат какво са направили добре, за да продължат да го правят и за в бъдеще.

Ако играете табла шест часа седмично и не отделяте поне един от тях за да подобрите играта си, то това играта за вас е просто загуба на време. Ако един час в седмицата почетете книга за таблата, статия в интернет (напълно безплатни са) или вземете урок от по- добър играч, другите пет часа ще бъдат много по- забавни. Всичко, което ви трябва за да станете по- силен, е налице н интернет и почти цялото съдържание е безплатно.

Повечето играчи са просто мързеливи и живеят с нагласата, че ученето е досадна работа и само играта може да бъде забавна. Жалко за тях, защото, както казахме, ученето може да бъде наистина приятно и самата игра е много по- интересна, когато играеш по- добре и печелиш повече мачове.

Друга причина за много хора, начинаещи или на средно ниво, да не подобряват играта си е, че голяма част от тези книги и статии са написани твърде сложно и са насочени към по- класни играчи. Просто начинаещите и играчите на средно ниво нямат необходимата основа за да разберат тези четива. За тази цел статиите в нашия сайт са написани на максимално разбираем език, за да можете да разберете всичко.