Таблата през вековете

Стара таблаПовечето научни изследвания сочат, че играта на табла произлиза от Месопотамия в Персийската империя и се счита, че тя е най- старата игра, която се играе и днес. В древни времена играта се е играла на каменни или дървени повърхности и са се използвали парчета за пулове, които най- вероятно са се правели от камък, кости, дърво или други материали.

Някои от тези парчета са били откривани при разкопки на селища на древни народи като римляните, шумерите, персите и египтяните. Възрастта на тези парчета се определя на няколко хиляди години. Има много успешни археологически разкопки в Персия, Рим, Гърция и Далечния Изток, които са довели до откриването на запазени артефакти и документи за таблата. През цялата история на играта тя е била свързана с аристократите и лидерите на дравните цивилизации.

Дъски с 3х10, 3х12 и 3х6 квадратчета са били намерени в Египет, а играта е била позната тогава като „Игра на 30-те квадратчета“ или „Сенат“. Някои от тези данните за тази игра датират от 3000-2000 г. пр.н.е. Какви са били правилата й и дали са използвали зарове не е известно.

Дървени дъски също бяха намерени и в гробницата на шумерски цар, живял около 2600 г. пр.н.е., заедно със зарове. Набор от правилата на тази игра са били намерени в клиновидна дъсчица. Те са били написани през 177 г. пр.хр.

Таблата в Римската империя

Разкопки показват, че римляните са играели игра, подобна на таблата, която се е казвала Ludus Duodecim Scriptorum или „Игра на 12-те линии“. Тя изглежда се е играла с кожени дъски и комплект от 30 колчета, обикновено половината изработени от абанос, а другата половина- от слонова кост. Някои от тези артефакти са от 600г. пр. хр. Смята се, че тази игра произхожда от египетската игра „Сенат“.

Римска Табла разкопки

През 1-ви век преди новата ера, Ludus Duodecim Scriptorum е заменен от вариант с 2х12 линии, вместо с 3х12, което доближава този вариант до версията, играна днес. Играта е била пренесена в Англия от римските завоеватели и е била наричана също „Табула“, както е името на самата дъска за игра.

Това развлечение е било доста харесвано и обичано от император Клавдий. Около 50г. пр.н.е., Клавдий документира история, в която се е разказвало за игра на Табула, която, за съжаление, императорът не спечелил. В неговия императорски файтон винаги се е държала дъска за игра на Табула, за да може да играе, докато пътува.

Началото на огромната мания към хазарта по това време в империята е било поставено именно от Табулата, която в крайна сметка е била обявена за незаконна, след като Рим става република. Всеки залагал на табула е трябвало да заплати глоба, представляваща четири пъти размерът на залога. През 6 век играта се е наричала Алеа, „Изкуството на хазартните игри със зарове“. Алеа е най- вероятният „баща“ на съвременната табла, въпреки че има няколко съществени различия в изходните позиции и движението на пуловете.

Табла в Азия

Около 800 г.пр.хр., игра наречена „Нард“ се появява някъде в близост до Югозападна Азия или Персия. Нард е подобна на Алеа и използва само два зара за определяне на движението на пуловете. Тя е била известна и като Нардшир, Нардишир и Нард-и-шир. Нард е персийският превод за дървения продукт, от който се е правила дъската за игра. Друго име на играта е било „Тахтех Нард“, което означава „Битката на дърветата“. Древни документи, разкриващи смисъла на играта, ни казват следното: „Дъската е символизирала една година; всяка страна съдържа 12 капии за месеците на годината; общо 24-те капии символизират часовете на деня; 30-те пула представляват дните на месеца; двата контрастиращи цвята на пуловете символизират деня и нощта.“

Цу- пу е китайският вариант на Нард и се предполага, че е бил измислен някъде в Западна Индия и е пренесена в Китай по времето на династията Вей (220-265 пр.н.е.). Нард е пренесена в Европа от Рим след арабската окупация на Сицилия през 902г. пр.хр. Името „Табула“ е било най- често изпозваното и за тази игра. Арабската игра Нард изглеждала като леко модифициран вариант, със елементи от египетската Сенат, на вече познатата Табула. Разликата между двете игри е в това, че Табула е използвала три зара, а Нард само два.

От древността към съвремието

Табла от древносттаПървото споменаване в английската литература за някоя от тези игри е за Нард. Тя се е играла в средновековието и е била популярна в английските таверни. Въпреки това, шахът значително е изместил като популярност, след като Нарда е била забранена защото, според властите, води до пристрастяване към хазарта. Играта е била разрешена отново по времето на Елизабет I.

Първите писмени правила на таблата са написани през 1743г. от Едмънд Хойл.

През последните години таблата се развива наистина високоскоростно. Организират се многобройни турнири из целия свят, в които се разиграват милиони долари, появиха се най- различни книги и списания за таблата, а тя се превърна в една от най- играните игри в интернет.