Табла Етикета

Въпреки че нямате физически контакт и не се изправяте лице в лице с опонента си, това не ви дава право да забравяте добрите обноски и все още има много неща, които можете да направите, за да бъде играта приятно изживяване и за двете страни. Запомнете, че има човек и от другата страна на компютъра, който очаква да се отнасяте с него с уважение и учтивост, точно както и вие искате да се отнасят с вас.

Сайтовете за игра на табла онлайн са като частен клуб и всеки от тях си има собствени правила и наредби, така че се уверете, че сте ги прочели, преди да започнете да играете, както и че сте прочели условията за ползване на сайта. По този начин ще бъдете наясно какво е прието и какво не е прието да се прави там, както и ще бъдете упътени как да се справите с всякакви ситуации, които могат да възникнат в онлайн игра. Също ще знаете и какви са наказанията за нарушаването на правилата. Някои сайтове са по- либерални в това отношение, но в други ще ви забранят достъпа още при първото нарушение.

Красива табла дъска

Съвети за табла игри онлайн

* Преди да започнете игра, бъдете сигурни, че нищо няма да ви накара да я прекъснете. В онлайн игрите на табла има таймер, който ако изтече преди да сте направили ход, ще загубите играта и съответно рейтинг точки. Затова вземете близо до себе си напитки и нещо за хапване, дръжте телефона си наоколо, ако се налага посетете тоалетната преди играта и направете всичко друго необходимо за да избегнете отвличане на вниманието.

* Веднага след като започне играта, едно просто „Здравей“ е всичко, което наистина трябва да кажете на своя опонент, за да бъдете учтив. Ако сте комуникативна личност и обичате да си говорите с непознати и противника ви отвърне на първоначалното „Здравей“, то няма никакъв проблем да завържете разговор с него. Разбира се, ако усетите, че той не е разположен към чат, просто го оставете.

* Някои играчи пишат в началото на играта „gl“, което идва от английското „Good luck“ и означава „успех“ или „късмет“. Много е мило да си пожелавате късмет, но истината е, че никой наистина не желае противника си да хвърля добри зарове и да го победи. Ето защо по- добрия поздрав, който можете да използвате, за да отговорите на това, е „добър мач“, което означава, че пожелавате да стане мач на високо ниво и да се насладите взаимно на играта.

* В никакъв случай не използвайте нецензурни думи в чата за да изразите разочарование от заровете. Първо, много е грубо и опонента ви не го заслужава, понеже заровете се хвърлят от генератор на случайни числа в софтуера на сървъра. И второ, най- вероятно ще получите бан от сайта още преди да сте свършили играта. Всички сайтове имат модератори, които следят за мръсни думи и налагат наказания, а много от тях имат и система за следене на чата със списък от забранени думи и откривайки такава дума, системата автоматично налага бан.

* След като се разочароват от нещо или виждат, че нямат шанс за победа, много играчи се отказват от играта и излизат от масата. Това се прави също и от играчи, които искат да загубят рейтинг поради някаква причина. Това е не само неучтиво, но и крайно нечестно спрямо опонента. Той може да ви докладва на модераторите, а ако го правите прекалено често, това ще остане видимо във вашия профил и когато видят това, другите играчи няма да искат да играят с вас. Така че, ако нямате шанс или желание за играта, просто доиграйте оставащите ходове и изчакайте тя да свърши. А ако наистина имате спешен случай и трябва да излезнете, напишете кратко съобщение на противника, обяснявайки ситуацията. В този случай той ще знае, че не се отказвате безпричинно и най- вероятно няма да ви докладва.

*Не бъдете твърде агресивни към опонента, ако той се забавя с хода, защото може и той да има основателна причина за това. Можете да го подканите, но възможно най- възпитано.

* Ако противника ви играе прекалено бавно, също не го атакувайте в чата- играчите имат правото да използват цялото си време, което имат върху своите таймери, и ако те не играят достатъчно бързо, просто времето им ще свърши и вие така или иначе ще спечелите. Въпреки това можете да запишете някъде имената на бавните играчи и да не играете повече с тях.

* Не предлагайте удвояващ куб, когато победата ви е сигурна. Например, когато имате само два пула, останали на дъската, а противника ви доста повече. Това звучи подигравателно и може само да го обиди, така че просто хвърлете своите зарове и вземете победата.

* Ако искате да започнете нова игра, предложете на противника, но ако той откаже не се дръжте като малко дете и не пращайте нови и нови покани. Ако той е натиснал по погрешка бутона за отказ, най- вероятно ще получите покана за игра от негова страна, ако не- потърсете друг противник.

* Нормален начин за сбогуване в онлайн таблата е като просто кажете „Благодаря ти за играта“ или, ако сте загубили, „Честито“. Ако участвате в турнир и сте били отстранен, етикета ви задължава да пожелаете успех на опонента в следващите кръгове, ако, разбира се, той се е държал спортменски в срещата с вас. Ако победите, в никакъв случай не се подигравайте на загубилия, дори и да не ви е писал най- милите неща в чата.

* И една последна препоръка- никога не използвайте табла ботове. Това са компютърни програми, които играят вместо вас, и най- често са доста над средното ниво като умения. Тези ботове се използват най- вече когато се играе за пари в опит да се спечелят някакви приходи, но сайтовете имат много добри детектори за такива ботове и ще загубите всичките си пари по сметката в сайта, ако ви хванат. Макар и по- рядко, ботовете се използват и в сайтовете, в които не се залагат пари, но резултата ще е същия- пернаментен бан.