7 Card Stud Poker

7 Card Stud PokerСевън кард стъд покера е най-популярния тип стъд покер. Този вариант на тази игра беше може би най-играния в САЩ, а и в световен мащаб, но това се промени в последните няколко години. С появата си Тексас Холдем покера предизвиква истинска сензация и бързо хиляди покер играчи започват да се занимават основно с тази игра, което допринася за нейната огромна известност. Макар и вече не толкова популярен, Севън кард стъда заема важно място в предлаганите игри както в казината на живо, така и в онлайн покер залите. Тя е част и от различни комбинирани покер игри като H.O.R.S.E и S.H.O.E, което е друго доказателство за популярността на играта Севън кард стъд.

Stud Poker Правила

Както голяма част от покер игрите, и при Севън кард стъд вашата основна цел ще бъде да направите възможно най-добрата комбинация от 5 карти. Използва се стандартното тесте с 52 карти от 4 различни бои. В играта могат да се включат от 2 до 8 играчи.

Всяка една ръка обикновено започва с поставяне на анте от всеки играч. Обикновено размера му е 1/5 от големия блинд, но може да варира в зависимост от масата, на която играете. След това на всеки участник в ръката се раздават по 3 карти – две от тях с лицето надолу, а третата е открита, така че да може да бъде видяна от всички. Точно тази карта, която е с лицето нагоре, определя кой играч ще трябва да направи залог, не по-малък от половината на големия блинд (така нареченият bring-in). Той се поставя от учатника, чиято карта е най-слаба. Ако има двама играчи с еднаква карта, този, който е най-близо до дилъра, погледнато от лявата страна, трябва да заложи.

След този първоначален залог започва първия кръг, в който всеки има възможност да плати, покачи залога или да се откаже. След завършването на това завъртане следва раздаване на карта, наречена търн (turn, fourth street), обърната с лицето нагоре, на всички играчи, които са останали в игра. Следва втора възможност за залагане, в която опциите пред участниците в ръката е да пасуват и да дадат ход на следващия, да заложт или да покачат залога. Различното тук е, че първи е не играчът до бутона, а този, чиито две карти с лице нагоре правят най-силна комбинация. Раздава се пета карта – ривър (river, fifth street). Играчите имат нова възможност да залагат. Идва ред за шеста карта, обърната отново с лицето нагоре (sixth street). След нов кръг за залози, всеки играч в ръката получава последна седма карта (seventh street), с лицето надолу. Това предшества финалния кръг за залози. Ако след него в ръката са останали повече от двама души, то печели този, който е успял да направи най-добрата комбинация от 5 карти като може да използва всяка една от раздадените му 7, независимо дали е с лице нагоре или надолу. Съществува теоритична възможност при 8 останали играчи да няма достатъчно останали карти за всеки. Тогава се поставя една карта в средата на масата, която е обща за всички, подобно на Тексас Холдема.

Севън кард стъд е игра, чиято същност се различава от тази на Тексас Холдема и Омахата. Това дава предимството на хората, които разбират от нея, защото често на масата има играчи, на които просто им е скучно и решават да опитат нещо ново. Това са удобните моменти, от които да се възползвате и да спечелите.

История на Stud Poker

Също както при голяма част от разновидностите на играта на карти покер, около историята на Севън кард стъда има много неясни подробности. Никой не може да бъде сигурен къде точно е възникнала и е играна за първи път играта. Не е ясно точно кой въвежда играта, но се предполага, че това е станало в началото на двадесети век. Следват няколко години бурно популяризиране на играта, тя добива статут на най-играна игра както сред професионалните покер играчи, така и сред тези, които възприемат покера просто като забавление.