История и спортни залози

Спортни залози в миналотоСъс сигурност можем да твърдим, че залаганията на различни спортни събития предшестват историческите записи. Първите залози са се направили още при първите състезания, в които е имало победители и победени. Въпреки това, когато става въпрос за насърчаване на спортните залагания като социална дейност, голяма част от заслугите трябва да се припишат на Гърция – домът на древните Олимпийски игри.

Още преди хиляди години са се провеждали спортни игри в Коринт, Делфи, Немеа и Олимпус. Участниците са се състезавали в различни дисциплини като хвърляне на диск, дълъг скок, хвърляне на копие, борба, бокс, както и ранна форма на битки в свободен стил. Състезателите са били в пълно бойно снаражение, включително бронежилетки и каски, а паричните награди за победителите не са били никак малки. Но освен удоволствието от гледането, за зрителите е имало и още едно голямо удоволствие – залозите. Развълнуваните зрители са залагали на победителите от отделните спортни дисциплини, а понякога залозите са достигали толкова големи размери, че са се печелили и губели цели имоти.

Дори още по- запалени по хазарта били жителите на Древен Рим, които са виждали залозите като метафора на живота. През 1-ви век, Плиний пише: „Ние сме толкова много в ръцете на късмета, че късмета е нашият Бог.“ И тъй като римските легиони са се разпостранили на много места из Европа, те навсякъде са пренесли страстта си към хазарта – едно наследство, което отдавна надживя своята империя.

Спортовете, на които се е залагало в древността, далеч не са като днешните. Италианците залагали на „Бочия“, форма на боулинг върху трева, а германците са инвестирали парите и имуществото си на кегли и на вид игра с обръчи, както и на още една игра, наподобяваща днешния боулинг. През Средновековието няколко нации са се опитали да забранят всичките хазартни игри, като Англия е била една от тях. Но тогава, когато Ричард II е вазхвалявал своите поданици и е искал те да се концентрират върху усъвършенстване на военните си умения, той използвал като метод за стимулация залозите. Залагането на турнирите по стрелба с лък станало масова практика, а също така са се популяризирали залозите за победител от игрите на „Скулбол“ – предшественик на футбола и ръгбито.

По времето на ренесанса, градските фестивали, панаирите и местещите се карнавали дали възможност да се залага на един странен спорт, който изисквал не само голяма физическа сила, но и висок праг на болка. Той се е наричал „Ритане на пищял“. Участниците в него са се ритали взаимно по пищялите, докато един от тях не се предаде. Както каза преди време един професор по изследваният на игрите: „Когато природата или обществото не предоставят възможности за залог, англичаните започват да си ги създават сами.“

Пример за такава иновация било нещото, наречено „Педистрианизъм“. През 18 и 19 век, англичаните залагали на това колко време ще бъде нужно на един човек да ходи, тича или скача до дадена дестинация. Колкото по- големи ставали залозите, толкова повече се увеличавали и разстоянията. През 1789 г. на един ирландец му отнело по- малко от година да ходи до Констанинопол (днешен Инстанбул) заради това си постижение получил 20 000 паунда. А пък един английски баронет пътувал до Лапландия и се върнал с две жени и два северни елена само за да спечели облог. И разбира се, известният роман от 1872 г. на Жул Верн, наречен „Около света за 80 дни“, е базиран именно на тази лудост.

В края на 19-ти век, залозите са започнали да се акцентират върху новосъздадените професионални отборни спортове. Залагало се е на събитията, организирани от новоучредената през 1863 г. Футболна Асоциация на Англия, последвана от създалият се през 1871 г. Ръгби футболен съюз. В началото на 20-ти век конните надбягвания са били най- популярния спорт за залагания.

С появата и развитието на интернет през 90-те години, спортните залози бързо се пренесоха онлайн. Вече не беше необходимо да се ходи до местния букмейкър или до наземното казино. Коефициентите онлайн са много по- добри и залагащите се наслаждават на факта, че могат да направят залог от уюта на собствения си дом.

През 2005 г. букмейкърските къщи правеха обороти от по над 100 млрд долара. През последните години обаче залозите в световен мащаб силно намаляха. Това се дължи на непрестанните усилия на различни правителства и агенции, най- вече тези на САЩ да ограничат хазарта по интернет. Бяха осъдени и много лица, свързани с офшорни букмейкърски къщи. Това беше една от причините или по- точно поводите на федералните на САЩ да направят залозите по интернет незаконни в повечето щати.

Във всеки случаи обаче залаганията, тръгнали още от древните Олимпийски игри, днес са световен феномен. Благодарение на появата на интернет и на онлайн букмейкърите, наследството на Гърция и Древен Рим все повече и повече се развива и достига до все повече точки на земното кълбо.