Система на Д’Алемберт

Залагане с Д'АлембертИзвестният френски математик и физик Жан дьо Ронд Д’Алемберт е представил този закон за равновесието, според който поредица от събития, погледнати в дългосрочен план, имат еднаква вероятност да бъдат печеливши или губещи. Според тази система за залагане, има по- голям шанс за победа след загуби и обратното – след всяка победа шанса за загуба става по- голям. Това е теория на отрицателната прогресия, защото когато я използвате трябва да намалявате размера на вашите залози след всяка победа и да ги увеличавате след всяка загуба. Теорията на Жан дьо Ронд Д’Алемберт има широко разпостранение сред казино играчите, които я използват да увеличат печалбите си от игри като Рулетка, Блекджек, Бакара и други хазартни игри, при които има само два възможни изхода – победа и загуба. Въпреки това, вие можете да използвате тази система и в спортните залагания и не само, че ще я използвате, но и можете да увеличите банката си чрез нея.

Също позната като теория на пирамидата, тази система е доста лесна за изпълнение, защото просто трябва да премахвате по една единица от залога си всеки път, когато правите успешна прогноза и да го увеличавате при всяка загуба. Сумата, която трябва да увеличите или намалите, зависи от вида на играта или събитието, на което поставяте залога. Нека разгледаме един пример, за да разберете по- подробно как работи системата:

Вие залагате 1 лв. и печелите. Тогава следващият ви залог ще бъде отново 1 лв., но в случай на загуба размерът на залога ви трябва да се качи до 2 лв. Нека погледнем това в една поредица.

Залагате 1 лв. Печелите и следващият ви залог е 1 лв. Ако загубите, следващият залог трябва да бъде 2 лв.
Залагате 2 лв. Печелите и следващият ви залог е 1 лв. Ако загубите, следващият залог трябва да бъде 3 лв.
Залагате 3 лв. Печелите и следващият ви залог е 2 лв. Ако загубите, следващият залог трябва да бъде 4 лв.
Залагате 4 лв. Печелите и следващият ви залог е 3 лв. Ако загубите, следващият залог трябва да бъде 5 лв.
Залагате 5 лв. Печелите и следващият ви залог е 4 лв. Ако загубите, следващият залог трябва да бъде 6 лв.

Тази поредица може да продължи до без край и няма нещо, което да може да ви обърка – при победа сваляте, при загуба качвате. Математика за първи клас. Но все пак не можете да продължавате да залагате вечно, използвайки тази стратегия. Трябва да си зададете определена цел – да кажем, че сте избрали да направите 10 залога със системата на Д’Алемберт и след достигането на избрания лимит започвате отначало. Планирането по този начин на залозите ще ви помогне да направите по- добри печалби и ще ви е по- приятно, отколкото безсистемното прогнозиране. Нека да видим защо тази система е по- добра в сравнение с простото залагане чрез следния пример.

Първият ви залог е в размер от 1 лв. и губите. Загубата е 1 лв.
Вторият ви залог е в размер от 2 лв. и печелите. Общата печалбата е е 1 лв.
Третият ви залог е в размер от 1 лв. и губите. Печалбите и загубите сеизравняват.
Четвъртият ви залог е в размер от 2 лв. и губите. Банката ви вече е на 2 лв.
Петият ви залог е в размер от 3 лв. и печелите. В момента сте 1 лв. на печалба.
Шестият ви залог е в размер от 2 лв. и печелите. Печалбата ви вече е 3 лв.

Това продължава по този начин до безкрайност, тъй като няма никакви математически ограничения за момента на спиране. Именно поради това трябва да определите собствените си граници, за да контролирате евентуални загуби. Ако погледнете пак горния ни пример, ще видите, че има има равновесие между познатите и непознатите залози. Приемаме, че имате 50% успеваемост на прогнозите, затова и сме посочили вариант при три победи и три загуби. Нетната ви печалба от примера е три единици, въпреки равния брой на победите и загубите. Дори и следващата ви прогноза да се окаже неуспешна, когато бихте имали отрицателна познаваемост, вие все още щяхте да сте на печалба. Точно това е хубавото на тази система. А дори и да претърпите загуби, те няма да бъдат толкова големи, колкото при нормалните залози.

Когато използвате стратегията на Д’Алемберт трябва предварително да определите каква част от вашата банка ще инвестирате в тези залози. Тъй като системата е създадена по такъв начин, че да очаква победа след серия от загуби, би трябвало да имате достатъчно голяма банка за да достигнете до печелившата точка. Ако нямате достатъчно средства, шансът да отидете в лоша серия и да загубите всичките пари е по- голям. Следователно стратегията за управление на парите и точната сума от банката трябва да бъдат предопределени преди стартирането с тази система.

Анти-стратегията на Д’Алемберт

Тъй като тази система не ви позволява да се възползвате максимално от една печеливша поредица е създадена и т.нар. система на залагане анти/контра Д’Алемберт. За разлика от традиционната Д’Алемберт система, това е теория на положителната прогресия и играчът увеличава с единица залога си при всяка печалба и го намалява също с единица при всяка загуба. Така че анти-Д’Алемберт е пълна противоположност на първоначално представената от нас система. При контрата вероятността за големи загуби е малка, но в същото време и вероятността за големи победи не е голяма. Най- големият недостатък на обратната теория е, че дори една единствена загуба след победна серия може да унищожи по- голямата част от натрупаната печалба. Ето защо и тук е важно да определите лимит на банката, ако не искате да видите как тя изчезва.

И двете системи са много лесни за използване, но не са подходящи за постигане на големи печалби. Ако именно това е вашата цел, помислете добре преди да започнете с тях. Но от друга страна, освен че печалбите са малки и риска от големи загуби също е малък. Стратегията и анти-стратегията на Д’Алемберт няма да съсипят банката ви и можете да я използвате продължително време без да се впускате в излишни рискове. В сравнение с другите стратегии като Мартингейл и т.н., тази система е сравнително безопасна и може спокойно да бъде използвана от начинаещи, стига да направят ограничението на банката. Също като всяка друга система на залагане, и тук трябва да имате трезва преценка, добро управление на банката и никога да не се тръгва да се избиват допуснати вече загуби.