Какво е Sit and Go

Покер турнирSit and go (SNG) е онлайн покер турнир. Името му (седни и си тръгни) идва от факта, че тези игри са бързи и имат ясни начало и край. Всяко SNG има предварително определен брой играчи и в момента, в който местата се запълнят, турнира започва.

Всички във Sit and go турнир заплащат еднаква входна такка и започват със един и същ брой чипове. Блайндовете се покачват постепенно на етапи или фази, докато не остане само един играч. Наградите се определят преди началото на играта и се показват когато се плаща бай-ина.

Колко играча могат да участват в един такъв турнир ?

Провеждат се различни Sit and go турнири със различен брой участници. Има такива с по 20, 30, дори 100 участника, а ще намерите и SNG-та със само двама участника. Това в какъв SNG турнир ще участвате зависи изцяло от вашето собствено желание и от казиното / сайта, който сте избрали.

По- голямата част от тези игри се играят на единични маси със 9-10 участника. В игра като тази първите трима ще бъдат в парите.

Например, нека кажем, че искате да играете в STT (STT=Sit and go) със бай-ин 10 лв. Също ще трябва да заплатите и рейк в размер най- вероятно от 1 лв. Всичките десет играча ще започнат със еднакъв брой чипове – нека кажем 800. Блайндовете ще започнат от ниски стойности, може би 5-10. Със прогресирането на играта, те ще започнат да се увеличават. Общият награден фонд от тази игра ще е 100 лв. Той ще бъде разпределен между първите трима в класирането, като първия ще вземе 50 лв. (50%), втория 30 лв. (30%), а третия 20 лв. (20%).

Колко продължава един Sit and go турнир ?

STT с десет участника продължава средно между половин и един час. Много сайтове предлагат и турбо турнири, в които блайндовете се покачват по- бързо от нормалното и съответно самите игри завършват по- бързо.

STT с двама играча, който всъщност е хедс ъп турнир, продължава едва няколко минути.

Тексас Холд ем състезанията принципно завършват по- бързо от лимитираните версии. За продължителността голяма влияе и стила на играчите, ако те са пасивни тайт играчи, турнира може да се проточи доста дълго.

По какво се различават SNG-тата от кеш игрите и какво ги прави толкова популярни напоследък ?

SNG-тата все пак са турнири, откъдето идват и основните разлики между кеш игрите и тях. Във Sit and go има ясен старт (когато свободните позиции се запълнят) и ясен финал (когато остане само един играч с чипове). Във Sit and go блайндовете се увеличават с течението на играта, докато на кеш масите остават винаги еднакви. Доброто представяне в SNG изисква съвсем различен набор от стратегии и техника, отколкото за кеш игрите.

Тези турнири са особено популярни в последно време и това се дължи че според много хора в тях могат да се правят повече пари, отколкото на кеш масите. Другата причина е състезателния елемент. За разлика от ринг игрите, в SNG има ясно разграничение кой е победителя и кои са загубилите.