Игрови формати в Покера

Покер чипове и мишкаНай- използвания игрови формат за покер турнирите е елиминационния (известен също като нокаут) формат. При него всеки играч е част от турнира докато не загуби всичките си чипове. За да се избегне някои маси да са с повече играчи от други, играчите се местят из масите, а с напредването на играта някои от масите се изключват от игра. На края на играта, всички останали играчи сядат на една маса, известна като „финална маса“.

Друг игрови формат е шуутаут (престрелков формат). Той се развива на няколко етапа. Във всеки етап меджу два и десет играчи сядат на една маса и от нея продължава само последния оцелял. Победителите от отделните маси се събират на финална маса, където се определя и крайния победител. Престрелковите турнири могат да включват и повече от два кръга, а понякога във следващия кръг продължават и повече от един играч (най- много до три).

Последната иновация в света на покера са т.нар. „микс-макс“ или „смесен макс“, в който броя на играчите на една маса зависи от етапа на събитието. Типичен пример за микс-макс събитие са провелите се през 2012 година Световни покер серии, в които в първия ден масите бяха с по 9 играча, на втория ден с по 6, а до края се играеше само хедс-ъп. Това на практика беше хибриден нокаут-шуутаут турнир, със нокаут игра на големите маси и шуутаут на хедс-ъп масите.

Големите покер турнири

Двете най- големи и най- известни покер събития в САЩ и по света са Световния покер тур и Световните покер серии, като домакин и на двете е царя на казината – Лас Вегас. Световните серии традиционно са част от телевизионната програма на ESPN. През последните десетилетия Световните покер серии се оформиха като едно от най- следените спортни събития изобщо. Този турнир, със входна такса от 10 000 долара, всяка година увеличава наградния си фонд, стигайки до рекордните 82 милиона долара през 2006 година. През 2005 г. за пръв път сериите се проведоха извън легендарното Binion Horseshoe Casino.

Покер турнир

Най- големия и най- известния покер турнир в Европа е Европейския покер тур, който е основан през 2004 година от Джон Дюти и е също така най- големия тур с непроменящ се брой играчи и награден фонд. Световните покер серии – Европа е другия голям турнир на стария континент. Той стартира през 2007 г. В началото се провеждаше в Лондон, но от 2011 г. негов домакин е френския град Кан.

Най- мащабното събитие в Азия е Азиатския покер тур, провеждащ се в Китай.

Най- големия турнир в латинска Америка е Покер тура на Латинска Америка, който се играе в Аржентина.

В допълнение на тези турнири, има и други големи покер събития, които се провеждат всяко година. Едно от тях е Световния покер тур, който има телевизионно излъчване на територията на САЩ и Карибите и е с бай-ин между 5 000 и 25 000 долара. Освен тези турове има и единични състезания като Caribbean Poker Adventure. През 2013 г. българинът Димитър Данчев взе близо 2 милиона долара от този турнир и автоматично влезе в първата 30-ца на най- големите печалби в историята.

Димитър Данчев покер шампион

Интернет покер революцията създаде много онлайн турнири, които станаха по- мащабни и от живите състезания. Световното първенство на онлайн покера (WCOOP) и Онлайн покер сериите на Фул Тилт (FTOPS) надминават границата от 1 000 000 долара награда за шампиона.