Покер шансовете

Игра на покер с компютърПреди да започнем да говорим за шансовете, трябва първо да изясним какво са аутовете и как се изчисляват. Просто казано, те са картите, които ще ви помогнат да подобрите ръката си и да я направите по- добра от това, което мислите, че опонента ви държи. Да кажем, че имате ръка, състояща се от 5, 6, 7 и 8 и сте сигурни, че противника държи чифт аса. Останал е само ривъра, а вие имате нужда от карта, която да завърши вашия стрейт, така че ще се надявате дилъра да сложи на масата 4 или 9. Понеже 4 и 9 подобряват ръката ви, те се считат за аутове.

Нека погледнем идеята със реален пример:

Ръката ви е Q-9 купи, а борда е A-K(купи)-7-4(пики).

Знаете, че опонента ви е много внимателен играч и е много малко вероятно да заложи без поне един чифт попове или чифт аса. Ако той заложи чиповете си ще знаете, че почти със сигурност държи най- малко висок чифт и единствения ви шанс за спечелването на ръката е да дойде купо на ривъра и да направите флъш.

Има по 13 карти от една боя в тестето, а 4 купи вече са излезли от него (две на борда и две в ръка, игнорира се какво могат да са получили останалите играчи). Значи остават девет купи, които могат да ви помогнат за спечелването на пота.

Следователно, вие имате девет аута.

Обръщане на аутовете в шансове

Вече установихме, че имате девет аута. Има 52 карти в тестето, две от тях са във вас и четири са на борда, следователно остават 46 със неизвестно местоположение. Тези, които държи опонента, не ги броим, защото не можем да сме сигурни точно какви са. Нашите изчисления се базират само на картите, които можем да видим, всички други ги поставяме под общ знаменател.

Със 9 аута и 46 неизвестни карти, имаме 9 печеливши и 39, които ще доведат до загуба на пота. Това показва, че шанса да дойде някоя от деветте карти на ривъра е точно 37 към 9. Опростено това прави около 4:1. С други думи, четири пъти е по- вероятно да загубите този пот, отколкото да го спечелите.

Трябва ли да платите залога?

Ние знаем, че шансовете ви са 4:1 срещу вас. За да решите дали да платите на този залог, трябва да вземете предвид колко са събраните пари в пота. Не, това не значи, че ако има много чипове трябва задължително да сложите и вашите. Това, което трябва да пресметнете, е съотношението между парите, които могат да се спечелят, и парите, които трябва да платите.

Нека продължим с нашия пример. Да кажем, че има 90 лв в пота и вашия опонент е заложил 10 лв. Това прави общо 100 лв. Удоволствието да видите ривъра ще ви струва 10 лв.

Ако можете да спечелите 100 лв със залог 10 лв., това прави съотношение 10:1. Сравнено със шансовете, които имате за спечелването на ръката, то имате една страхотна възможност за спечелването на малко пари.

Пресмятане на шансовете – правилото на 4 и 2

Сега, след като разработихме математиката и видяхме теорията, е време да ви покажем метода за бързо изчисляване на шансовете за спечелване на ръка, в рамките на този кратък период от време, който онлайн залата ви дава за вземането на решение.

Все пак ще трябва да пресметнете броя на печелившите карти, но след като знаете колко са те, останалото е толкова лесно, колкото влизането ол ин префлоп с чифт аса.

След флопа просто умножете вашите аутове по четири и ще узнаете какъв е шанса за получаване на благоприятна карта на търна или ривъра. А след като е изтеглена и картата на търна, вече трябва да умножите аутовете по две за да получите търсения процент.

Ето защо, ако имате осем аута след флопа, шансовете ви за удряне на карта, от която се нуждаете, е 8 х 4 = 32%. След търна вече процентите ви се смаляват до 8 х 2 = 16%.

Макар че този метод не е напълно точен, той ви осигурява достатъчно ясни изводи, когато играете онлайн покер. Разбира се, ако сте ентусиасти можете да си поиграете и да изчислите точната вероятност, но правилото на 4 и 2 е достатъчно близко до истината, за да ви се налага да се затърмозявате излишно.

Със цялата тази математика в ума си, сега вече може да погледнете към най- често срещаните ситуации и какви са шансовете в тях.

Често срещани покер ситуации

Във всичките долни ситуации разглеждаме само случаите след търна. За да разберете шанса след флопа просто разделете числото на две. Например, 4.8:1 след търна става 2.4 преди него.

Отворен проекто стрейт: 4.8:1

Например, 8-7 в ръка и борд А-9-6-2. Имате осем аута: 4 четворки и 4 десетки. Имайте предвид, че ако имате 7-6 и на масата са А-9-8-К, десетките може и да не са аут за вас, тъй като ако някой има QJ ще направи по- висок стрейт.

Проекто флъш 4.1:1

Ако двете ви карти са от една боя и има още две от същата боя на масата, можете да предполагате, че още една такава карта ще ви донесе печалбата, защото е много малко вероятно още един играч да има две карти от същата боя. Ако искате да направите флъш с четири карти от масата, трябва да бъдете много внимателни, ако нямате асо. Повечето покер играчи обичат да чакат флъш и обичат да играят с асо – лоша комбинация ако нямате най- добрия възможен флъш.

Дупчен проекто стрейт : 10.5:1

Например, ако имате 8-7, а общите карти са А-9-5-К. Всяка от 4-те шестици ще донесат печалба, в случай, че имате най- високия стрейт.

Един чифт, развиващ се до два чифта или сет : 8.2:1

Ако държите J-10 и са изтеглени A-J-8-3, и предполагате, че някой държи чифт аса, имате пет аута за да го побетите: трите десетки и двете валета. Тук коефициентите ви са с условността, че противника няма А-J или А-10. това е доста опасно предположение и реално трябва да имате доста по добри шансове от 8.2:1, за да бъде плащането добра инвестиция в дългосрочен план.

Чифт след нисък борд : 6.7:1

Сега трябва да навлезете в едно наистина доста опасно предположение. Ако имате K-Q, на борда са 8-5-2-J и смятате, че опонента ви е направил чифт, но без дама или поп кикър, имате шест аута за да го победите (трите дами и попове.). Често това положение няма да е правилно, така че бъдете много внимателни в тази ситуация.

Сет 22:1

Ако държите 2-2, на борда са А-К-10-7, единствения ви спасител е трета двойка. Това е наистина пресилен дроу и едва ли ще имате достатъчно голям пот, за да бъде изгодно да платите.