Вероятност в покера

Чипове и карти в червен цвятПроцентната вероятност в покера е много важна концепция, която играе много голяма роля в изготвянето на покер стратегии и правенето на сложни и добре изчислени ходове. Процентната вероятност е също и доста лесна за обяснение:

Да речем, че играете хедс-ъп покер срещу някой от известните професионалисти. Срещата се предава по телевизията, така че зрителите у дома знаят какво държи всеки от вас. Ако някога сте гледали покер по телевизията, значи знаете как става това – показват картите ви в малки прозорчета вляво от името ви. След като знаят какви са картите, много телевизионни излъчвания показват каква е вероятността всяка ръка да спечели пота на шоудаун. Тази вероятност се показва чрез някакви проценти. Сигурно сте чували коментатора да казва „Той е на 79% победител, но няма как да го знае!“. Тези проценти показват във колко от 100 игри дадената ръка би спечелила. Това обикновено се изчислява от компютърни симулатори, които разиграват всички възможни комбинации от карти, които е може да се паднат на флопа, търна и ривъра.

С най- прости думи – показват каква е вероятността да спечелите пота към този момент от ръката. Разбира се, процентите за всяка ръка се променят драстично след като дилъра изтегли флопа. Дори огромен фаворит като АА може да се окаже изведнъж дроуинг дет (вероятност = 0%) след флопа, когато противника му направи стрейт флъш. Но все пак много рядко се прави стрейт флъш и в дългосрочен план процента на двете аса префлоп ще се изпълни със пълна точност. Във интернет можете да намерите покер калкулатори, които ще ви дадат абсолютно точните проценти, стига разбира се да знаете какви са картите и на другите играчи.

Как да използваме тези вероятности?

Сега, след като разбрахме основите на процентните вероятности, е време да проучим как можем да ги използваме в наша полза. По- конкретно, ще ви запознаем как да правите валю бетс (залози, извличащи максимална печалба). Те се правят дори и от абсолютно начинаещи, но не винаги се знае как и защо се правят, и не винаги се правят в точния момент. Ситуацията сама по себе си е проста, нека я онагледим с един пример:

Имате А-К(купи), а флопа е А(каро)-9(пико)-2(спатия)

На флопа с вас са още двама души, които са платили ваш префлоп рейз. Те чекват преди вас. Предполагате, че имате най- добрата ръка, затова залагате. Единия от опонентите плаща, другия не. Не е особено необичайна ситуация, но нека погледнем причината за вашия залог на флопа. Да, може би имате най- добрата ръка. Това със сигурност е основателна причина, но не е конкретна причина. Какво означава да имате най- добрата ръка? Щом единия играч плаща, значи все пак има нещо. Може би държи 7-2 и още една двойка или седмица на търна ще ви донесе загуба.

Щом вече предположихме, че той може да има 7-2, значи има вероятност да загубите ръката. В действителност, опонентът ви има пет аута. Три седмици и две двойки ще му донесат печалбата. Шанса това да се случи на търна е 40 към 5(5 карти му помагат, а 40 – не). Това означава, че има около 11% вероятност да бъдете победени на търна. Но той може да хване някой от петте си аута и на ривъра, така че реалния му шанс да ви победи се покачва до 19%. От друга страна, това означава, че имате 81% шанс за победа. Сега имаме изчислените проценти, но какво означават те, когато става въпрос за вашите залози и рейзвания?

Означава, че за всеки един лев, който успеете да вкарате в пота от вашия опонент в този момент, ще спечелите 0.81 лв.

Ето защо заланията и качванията в този случай са правилни – ще спечелите повече, отколкото ще дадете.

Процентна вероятност на дроу ръка

Примера по- горе ни показва нещо съвсем очевидно, което всеки го знае и прави инстинктивно – че рейзването с най- добрата ръка е добър ход. Тук обаче идва и друг ключов момент: Понякога можете и трябва да рейзвате с ръце, които не са най- добрите в момента, но има голям шанс да станат такива. Не говорим за полу-блъфове, а за залози и вдигания, надявайки се, че всички останали участници ще платят, въпреки че имате само висока карта към момента. Пример за такава ситуация е когато държите двете високи карти на стрейт флъш дроу. Например:

K-Q(пики) в ръка и J(пика)-10(пика)-3(спатия) на борда.

Нека си представим, че общо четирима играчи виждате флопа. Някак си знаете, че единия от противниците има чифт валета, друг е с чифт десетки, а третия държи две тройки. Нито един от тях няма поп, дама, асо или деветка в ръката си, нито каквито и да било пики.

Бърз поглед към някой покер калкулатор ни показва, че имате 65% вероятност да спечелите ръката. Отново можете спокойно да инвестирате пари в пота, очаквайки да спечелите 65% от всички заложени чипове. За всеки заложен тук лев, получавате обратно 2.6 лв., което е доста по- добре от горния пример. Това е, колкото и да е странно, по-добра ситуация за вас, отколкото флопнат топ чифт с топ кикър в хедс-ъп пот. В дроу случая имате много карти, които ще ви дадат най- добрата ръка, и имате два шанса да ударите тези карти. Имате 9 флъш аута, 6 стрейт аута и още 6 карти, със които ще направите чифт. Общо 21 аута. Това е почти половината от цялото тесте.

Тук разбира се ви представяме перфектния случай, който все пак е много рядко срещан. По- често срещаната ситуация е на нът флъш дроу, например. Флъша ще зе завърши в около 35% от времето, което респективно прави 35% вероятност за спечелване. Със двама или повече противници рейзването на такъв дроу е правилно. Очакваме 35% от всеки залог, така че ако по- малко от 1/3 от залозите са наши, ще сме на печалба в дългосрочен план.

Това е много често срещана тактика сред играчите над средното ниво и разбирането защо е печеливша, означава и цялостно разбиране на процентната вероятност.