Пот шансове (Пот одс)

Скрити стак шансовеКогато залагате (или плащате на залог) вие би трябвало да се опитвате да спечелите парите в пота. Колко често трябва да печелите, за да бъде дадения ход печеливш в дългосрочен план? Очевидно не всеки път – ако ви струва 10 лв за да платите, а в пота са събрани 100 лв., имате право да загубите в 9 от 10 случая и пак ще бъдете на печалба. Това е същността на пот одс. Плащате малко, за да спечелите много. Ако вие печелите в дългосрочен план повече, отколкото трябва да платите, тогава вашия залог/кол е доходоносен ход и ще се изплати в бъдеще..

Нека опишем това чрез един от стандартните примери за пот одс в покера: флъш дроу.

Първо трябва да се помисли какви са шансовете да се удари печелившата ръка. В случай на флъш дроу на търна, шансовете са 4 към 1 (с точност 37 към 9, защото има 9 карти, със които ще завършите дроуа си, и 37 със които ще пропуснете, но 4 към 1 е доста близко), ако сте сигурни, че флъша е най- добрата ръка. Това означава, че пот шансовете трябва да бъдат 4-1 или по-добри, за да бъде дроуа ви печеливш. Например, ако пот одс са 3 към 1 (плащаш 10, за да спечелиш 30), ще получим следната очаквана стойност (EV):

(-10лв. Х 37/46) + (30лв. Х 9/46) = -8.04 + 5.86 = -2.17

Какво означава това? Означава, че ако има само 30 лв. в пота и вие трябва да платите 10 лв., ще губите средно по малко над 2 лв. при всеки такъв случай. Това със сигурност не е добре.

Какво става обаче ако пота беше 50 лв.?

(-10лв. Х 37/46) + (50лв. Х 9/46) = -8.04 + 9.78 = 1.74

Вече при по- големия пот ще имате по над 1.50 лв. профит при всеки такъв кол.

Разбирането на концепцията за пот одс е от съществено значение, за да играете печеливш покер. Покерът, особено лимитния покер, е изключително много математика и трябва да повтаряте такива печеливши действия винаги, без изключения, и да правите печалба от тях. Осъществяването на ходове, които не се изплащат в дългосрочен план, ще превърне тази печалба в загуба.

Нека се върнем обаче към първото ни изчисление. Дали наистина е 2.17 лв. загуба? Винаги? Е, това зависи много от това, което се случва, след като евентуално ударите флъша. Това ни води към следващото понятие: скритите шансове.

Скрити шансове (Имплайд одс)

Докато пот одс вземат предвид парите, които са в пота точно сега, скритите шансове са оценка за това колко можете да спечелите от залога, ако някой от вашите аутове излезне. Така например, при 100 лв. в пота и залог от 20 лв., наистина ли при печалба ще вземете само 100 лева? Наистина ли няма да се опитате да изтръгнете още някой лев от опонента си, ако ударите дроуа? Вероятно ще го направите, тогава пота ще стане по голям и следователно скритите ви шансове ще се увеличат.

Един добър пример за използването на имплайд одс е когато лимпвате със нисък или среден чифт преди флопа. Вашият шанс да ударите сет (което обикновено е единственият начин нисък или среден чифт да спечели) е около 7.5 към 1, което означава, че трябва да има още шест или седем лимпъри, за да получите достатъчно добри пот одс. Но това е с презумцията, че всеки ще фолдне, ако направите сет, което се случва рядко. Да речем, че четирима души платят на флопа, двама на търна и един на ривъра – какви са тогава вашите скрити шансове?

четирима лимпъри на флопа = 4 малки залога
двама колъри на търна = 2 малки залога
един колър на ривъра = 2 малки (един голям) залог

Тук можете да спечелите 8 малки залога, при първоначална цена от 1, което ви дава положително очакване на вашето плащане. Скритите ви шансове са достатъчно добри за да се направи кол префлоп със слаб чифт, защото предполагаемите спечелени пари са повече от шанса сета да се случи.

Има обаче и един недостатък на имплайд одс. Той е, че хората са склонни да бъдат твърде оптимистични при изчисляването им.

Например: имате К(купо)-7(спатия), а борда е Q(купо)-9(спатия)-8(купо)-А(купо)

Както вече знаете, имате 9 аута за флъш, което е вероятност 4 към 1. Сега нека кажем, че сте останали само двама играчи в битка за пота – един лимпър и вие на големия блайнд. Флопа е чекнат и от двамата, а противника залага на търна след ваш чек и така пота става в размер на 4 малки залога. В този случай плащате 2 към 1 за да видите последната карта, която може да ви даде най- добрия възможен флъш, но трябва ли да платите? Пот шансовете ясно ви казват – НЕ. Скритите шансове също не достигат до необходомите цифри, но тук е мястото, където хората започват да мислят прекалено оптимистично.

Ако противника има чифт дами например и няма нито едно купо, дали наистина ще заложи при борд с четири карти от една боя? Щеше ли да плати на ваш залог? Най- вероятно не. Едва ли ще имате възможност да спечелите повече от парите, които са вече в пота, защото противника не би инвестирал повече пари в него. Дори и той да плати допълнителен залог на ривъра (може би има вале купо), все още нямате достатъчно добри шансове. Те ще бъдат 3 към 1. Единствения начин да бъдете в печеливша позиция в дългосрочен план в тази ситуация е да го чек-рейзнете и той да отговори на вашия рейз.

Знам, че има доста играчи, които мислят, че това са пълни математически глупости, които нямат място в мислите и сърцето на един играч. Истината обаче е, че това са принципите, разделящи успешните от посредствените играчи. Да бъдеш в състояние да различиш печелившия от губещия залог е едно от най- важните неща в тази игра. В примера по- горе ви се предлага един нерентабилен залог. Не го приемайте. Научете добре пот шансовете и скритите шансове за да знаете кой избор е правилния избор.