Лимита в покера

Чипове и карти за покер игра без лимитЛимитите на залаганията в покера представляват ограничения в сумата, която играч може да заложи или да рейзне. Има четири основни форми на тези лимити: обхватен лимит, пот лимит, фиксиран лимит и без лимит.
Въпреки че Но лимит Тексас Холд ем е най- популярната форма на покер в глобален план, все още има много играчи, които практикуват и останалите три вида. Всъщност популярността на безлимитния покер е сравнително ново явление. В продължение на много години покера с фиксиран и с пот лимит бяха най- често играни. Безлимитния вариант беше наложен главно от легендата Дойл Брансън и неговия екип, които въведоха играта в казината на Лас Вегас.

Оттогава популярността на този неограничен покер постоянно нараства, а през 2003 година направо избухна по времето на Световните Покер Серии. Като се има предвид, че най- използвания вариант на покера е именно безлимитния, нека първо да ви разкажем повече за него:

Без лимит (NL)

Тексас холд ем без лимит е наричан от мнозина „кадилакът на покера“. Името му казва всичко- тази структура на залагане позволява на играчите да правят залози до изчерпване на всичките им чипове. Единствено известно ограничение е естествено размера на блайндовете. Ако приемем, че малкия блайнд е 1 лв., а големия 2 лв., първия играч може да избира дали да плати, да се откаже или да увеличи залога. В безлимитния покер ако играча залага, той трябва да го направи с поне два пъти сумата на големия блайнд, в примера ни – 4 лева. Ако вече някой е направил залог преди него, минималната сума за рейз е размера на първия залог. Например, ако един участник заложи 50 лв, следващите трябва да рейзнат поне със 100 лв.

Безлимитния вариант за лимитиране на залаганията е най- обичания от хората и това не е случайно. Това е така най- вече заради факта, че в този вид покер се трупат най- големите потове и следователно се разиграват най- драматичните ръце. Това обаче може да бъде и много опасно за вас като играчи. Внимавайте с колко пари влизате на масата. Не влизайте с твърде високи суми, защото е много вероятно в един момент да ви се налага да избирате дали за платите със всичките си пари или да се откажете от добра ръка. От психологично естество когато имате по- малко пари на масата ще ви бъде по- лесно да заложите всичките, когато си заслужава разбира се.

Фиксиран лимит (FL)

Втората най- популярна форма на покера е тази със фиксиран лимит. За разлика от Безлимитната форма, която е игра на грубата сила и в нея се разиграват огромни суми и се правят големи блъфове, лимитираната версия е по- скоро изтънчена и джентълменска игра.

В игрите с фиксиран лимит играча избира само дали да плати или не, а сумата за това е фиксирана от правилата. За да се създаде възможност за блъфиране, фиксираната сума се удвоява в някакъв момент от играта. Този двоен залог се нарича „голям залог“. Позволения размер на залагане представлява удвоени суми на малкия и големия блайнд. Например, ако играта е с 10/20 блайндове, сумите на залог са 20 и 40 (голям залог). Всеки залог в първите два рунда на залагане е 20 лв., а в следващите е 40 лв.

Повечето игри със този начин на лимитиране не позволят повече от предварително определен брой на рейзвания в един рунд на залагане. Максималния брой зависи от сайта, който ползвате, и би трябвало да е упоменато в правилата на сайта. Обикновено са разрешени първоначалния залог плюс три или четири качвания.

В някои игрални зали се практикува едно изключение на правилата, което позволява да се качва неограничен брой пъти, когато останат само двама играчи в битка за пота.

Играенето с фиксиран лимит е препоръчителен за нови играчи, защото не им позволява да изгубят всичките си пари много бързо, докато все още нямат опит.

Пот лимит (PL)

Пот лимит Тескас Холд ем не е много популярен и се среща най- вече в големи турнири като WSOP. Той представлява нещо средно между горните два вида. В тази версия играчите имат право да залагат и качват до размера на общия пот.

Размера на залог трябва да бъде поне колкото големия блайнд, а рейзовете поне колкото предишния залог или рейз в същия рунд на залагане.

Два примера за да ви станат нещата напълно ясни:

– Вие сте първи на ред след флопа, а пота до момента е 15 лв. Имате две възможности – да заложите или да пасувате. Имате право да заложите сума в обхвата между големия блайнд и 15 лв.

– Преди флопа общия пот е 15 лв. Първия играч вече е заложил 10 лв., а вие сте на ход веднага след него. Имате опциите да платите, вдигнете или да се откажете.

Минималния рейз е колкото предишния залог или в случая 10 лв. и общ залог 20 лв. Максималния рейз е до размера на пота. Или в случая 35 лв. (10 лв. за вашия залог + 10 лв залога на първия играч + 15 лв размера на пота преди флопа).

Правенето на максимален рейз се нарича „вдигане до пот“ или просто „пот“.

Обхватен лимит (SL)

Използва се предимно в домашните игри и много рядко в казина и сайтове. Не се провеждат големи турнири в този вариант, а ако сте играли само в сайтове най- вероятно не сте и чували за него.

Това е игра, при която играчите имат право да залагат всякаква сума в рамките да предварително определен диапазон. Например, в игра „един до пет лимит“ участниците могат да залагат всяка сума, която е между 1 и 5 лв. Тези ограничения обикновено са по- големи в по- късните рундове на залагане. Например, в първите два рунда могат да са позволени залози между 1 и 5 лв., а във останалите рундове – между 1 и 10 лв.

Има вариация на обхватния покер известна като „Калифорнийски обхват“, където диапазона е много по- висок, като 3-100 или 10-1000. Максималния бай-ин е размерът на лимита, в примера 3-100 бай- ина може да бъде най- много 100 лв. Както подсказва името, този покер се играе най- вече в Калифорния, Колорадо и Минесота, където местните закони забраняват безлимитната игра.