Задължителен залог

Карти и чипове за покерВсички покер игри изискват принудителни залози от няколко или от всички играчи за създаването на начален пот. Изискванията за задължителни залози заедно със лимитите на залагане правят заедно т.нар. „Обща структура за залагане в покера“.

Анте

Антето представлява принудителен залог със равна сума за всички играчи, който те трябва да платят преди раздаването на картите. Антето е малка сума, много често равна на половината или една четвърт от малкия блайнд. То гарантира, че ако един играч фолдва всяка ръка ще загуби парите си (макар и бавно), като по този начин антето стимулира играчите да играят повече ръце и да плащат по- често големия блайнд.

Антетата са най- често използваните принудителни залози в дроу и в стъд покера, но в игри като Тексас Холд Ем, където се играе със блайндове (виж следващия раздел), не са толкова използвани. Въпреки това някои турнирни формати включващи блайндове слагат антета за да направят изключително пасивната игра непечеливша. Те карат играчите да залагат и плащат по смело и им дават по- добри „пот шансове“. Благодарение на него потовете увеличават размера си и играта става по- интересна. Това е важно за да се осигури по- голям рейтинг на телевизионните излъчвания на покер шампионатите. Повечето телевизионни кеш игри със високи залози също използат едновременно антета и блайндове.

В някои казина един от играчите на ротационен принцип плаща антето на всички останали за да се ускори играта. Това обикновено е дилъра (играча на бутона), човека вдясно от малкия блайнд. Ако например има шест играчи, дилъра ще плати антето умножено по шест. За случаите в които играч не е масата в момента, в който трябва да плати анте, някой от персонала на казиното (или съседните играчи под надзора на персонала) поставят антето и фолдват ръката от името на отсъстващия клиент. Във онлайн игрите антето се поставя автоматично от всеки играч поотделно.

Блайндове

Слепия залог или просто блайнда е принудителен залог, който се поставя от един или няколко играчи в пота преди стартирането на ръката. Това е начин да се симулират залози, направени по време на игра. Всичките по- известни покер игри използват структура с два блайнда: играча вляво от дилъра плаща половината от минималния залог, а следващия след него плаща цялата тази сума.

Например, в игра на 5/10 Тексас Холд ем без лимит играча вляво от дилъра, който след флопа ще започва първи рунда на залагане, поставя малък блайнд 5 лв., а този до него плаща големия блайнд в размер на 10 лв. След раздаването на картите първи на ред е играча вляво от големия блайнд (трети от дилъра), който има възможността да плати 10 лв, да рейзне или да фолдне. Дойде реда и на малкия блайнд, той избира дали да доплати още 5 лв, да качи или да се откаже. След него е големия блайнд, който може просто да пасува или да вдигне. Ако той не рейзне, рунда на залагане се затваря и започва слагането на масата на първите три карти. Целият ни пример е с условността, че никой от играчите не е рейзнал.

По рядко се прилагат вариантите с един блайнд (плаща се от този, който е спечелил предишната ръка) и със три блайнда (среща се главно в Омаха и при него трите блайнда са съответно 1/4, 1/4 1/2 от нормалния залог).

В игрите на живо ако играч не е на масата, когато трябва да постави блайнда си, той го заплаща още с първата игра след като се върне. Както и при антето, и тук е позволено човек от персонала или някой от другите играчи да постави залога от името на отсъстващия. Когато играч на блайнд пернаментно напусне масата се прилагат някои специални правила.

Какво става когато играч на блайнд напусне играта?

Когато играч на малкия или големия бланд напусне масата се налага корекция на позиционирането на блайндовете и бутона. Обичайно турнирите използват правилата за „мъртвия“ и „преместващия“ бутон. В онлайн игрите се използа правилото за опростено преместване на бутона.

Мъртъв бутон

Спрямо това правило големия блайнд се плаща от играча, който се очаква да го направи, а малкия блайнд и бутона се преместват съобразно с това, дори това да означава да застанат пред празното място, даващи на един и същ играч привилегията на последен ход в две последователни ръце.

– Ако малкия блайнд напусне, бутона се премества върху вакантното място. В този случай играча на големия блайнд плаща малкия, а този вляво от него плаща големия. Тъй като бутона е поставен върху празно място, участника, който е бил върху него, ще бъде на бутона за втори път.

– Ако големия блайнд стане от масата, бутона се премества върху този, който е бил на малкия блайнд. Играча вляво от станалия плаща големия блайнд, като в този случай никой не плаща малък блайнд. В следващата ръка бутона се премества върху овакантеното място и всичко продължава по нормалния ред. Играча, който е трябвало да бъде на малкия блайнд преди напускането на големия блайнд ще бъде два пъти подред на бутона.

– Ако и двата блайнд напуснат играта, един играч ще заема три поредни пъти мястото на бутона. Големия блайнд се заплаща от участника вляво от напусналия оригинален голям блайнд, а малък в този случай не се поставя от никого. В следващата ръка бутона се премества на второто празно място и двамата играчи вляво от него заплащат блайндовете по стандартната процедура.

Преместващ се бутон

Според правилото на преместващия се бутон, бутона винаги се движи напред, така че никога един играч да не бъде в позиция да действа последен в две последователни ръце. Блайндовете се преместват в съответствие с бутона, което може да доведе до повече от един малък блайнд и/или повече от един голям блайнд в една ръка.

Три основни норми се спазват винаги при това правило:

– Бутона винаги се премества върху следващата заета седалка.
– Участник, седящ две места вляво от бутона, винаги плаща голям блайнд, както и всички останали играчи, които големия блайнд ги е пропуснал преди това.
– Всеки играч, който е публикувал голям блайнд в предишната ръка, трябва да остави малък блайнд.

Системата на преместващия се бутон може да доведе до поставяне на неправилни блайндове за няколко ръце. Въпреки това, в крайна сметка всичко се завръща към нормалните си позиции.

Опростено преместване на бутона

В рамките на това правило, което се използва най- вече в онлайн залите, бутона винаги се премества към следващия играч, а малкия и големия блайнд се разполагат в следващите две седалки. По този начин някои играчи могат да пропуснат реда си да поставят блайнд.

Блайндове при останали двама играчи

Нормалните правила за поставянето на блайндовете не се прилагат, когато има само двама останали играчи на масата. Играчът на бутона е винаги на големия блайнд, а другия играч трябва да плати от големия блайнд. Играчът на бутона действа първи преди флопа и последен в останалите рундове на залагане.

Специално правило за пласирането на бутона се прилага също и когато броя на участниците се намали в движение. Ако трима или повече играчи участват в една ръка, но след нея нямат пари да участват в следващата, позицията на бутона може да се наложи да бъде коригирана за останалите двама играчи в хедс-ъп. Големия блайнд винаги продължава да се движи, а след това и бутона в съответствие с него.

Взимаме за пример игра с трима участници, в която Алиса е на бутона, Боб е на малкия блайнд, а Карол е на големия. Ако Алиса не участва в следващата ръка, в нея Боб ще е на големия блайнд, а бутона ще се премести при Карол. От друга страна, ако Керъл излезне, Алиса ще е на големия блайнд, а Боб ще получи бутона и ще трябва да плати малкия блайнд за втора игра подред.

Поставяне

Някои кеш игри, особено тези с блайндове, изискват от новите играчи да поставят залог веднага след присъединяването им към масата. Постявеното в този контекст означава плащане на сума, равна на големия блайнд или на минималния залог преди започването на ръката. Това се нарича също и „мъртав блайнд“. Новопристигналия има право и да вдигне залога, ако желае.

Играч, който е станала от масата и е пропуснал една или повече ръце също трябва да „постави“ залог. В този случай сумата за поставяне е в размер на малкия или големия блайнд, или и на двете, ако ги е пропуснал. Сумата за поставяне може да бъде максимално колкото сбора от блайндовете, независимо от това колко дълго време е отсъствал играча и колко големи и малки блайнда е пропуснал.

Поставянето обикновено не се изисква ако играчът, който го дължи, се озове на мястото на големия блайнд още със сядането си. Това е така, защото този играч ще бъде поставен в неравностойно положение спрямо останалите. Често използвана стратегия от много покер любители е да изчакат големия блайнд да дойде до тяхната седалка и чак тогава да заемат мястото си.

В онлайн покера е прието поставянето да е винаги равно на един голям блайнд. Това може да създаде известно тактическо предимство за играч, ако той избере да не играе по времето, когато големия блайнд е близо до свободното място.