Блъфиране

Слънчеви очила за покер блъфВ играта на покер блъфирането е залог или рейз с ръка, която не се смята за най- добрата на масата. Да блъфираш означава да направиш такъв залог. Целта на този похват е да предизвика фолд от опонентите, които държат по- добри ръце. Размера и честотата на на тези лъжливи залози определят рентабилноста на блъфьора.

Без блъфа, покера нямаше да бъде същата игра. Без съмнение, ако не правите такива залози, нямате никакъв шанс да бъдете печеливш играч. Да блъфираш не е лесна задача, изисква се добър покер усет, да уцелиш точното време и да имаш смелостта да го направиш. Може да бъде страшно неприятно ако те хванат, но е и също толкова вълнуващо и печелившо, ако не те. Едно от най- страхотните чувства, които можете да изпитате в тази игра, е да спечелите огромен пот със по- слаби карти от тези на противниците.

Напоследък блъфа беше изведен в една много романтична светлина от медиите, телевизионните огромни потове, спечелени чрез него, и от филмите. Извън контекста на играта, термина „блъф“ се използва за да опише акт на отправяне на заплахи, които не могат да се изпълнят.

Чист блъф

Чистия, или студения, както също е известен, блъф е залог или рейз със слаба ръка, която има малки или никакви шансове за победа. Играча знае, че може да вземе пота само ако всички останали участници хвърлят картите си. Пот шансовете за този вид блъфиране са точното съотношение между размера на залога и пота. Използването на такъв похват има положително очакване (ще бъде печелившо в дългосрочен план), когато вероятността за плащане от опонент е по- ниска от пот шансовете.

Например, да предположим, че след като всички общи карти са раздадени, играч, който държи пропусната проекто ръка реши, че единственият начин да се спечели пота е да се направи чист блъф. Ако този играч реши да направи залог със размера на пота, това действие ще бъде доходоносно в дългосрочен план само ако никой не му плати в поне 50% от случаите. Имайте предвид, обаче, че противникът може също да прецени пот шансовете си, когато вземе решение дали да направи кол или да се откаже. В този пример противникът ще има две към едно пот одс за плащане. Той ще излезе на горница в дългосрочен план, ако смята, че шансовете за играча наистина да блъфира са над 33%.

Полу-блъф

В игри като Тексас Холд ем със няколко рунда на залагане, да блъфираш в някой от рундовете със проекто ръка, която може да стане силна на по- късен етап, се нарича полу-блъф. Играч може да спечели от него по два начина: като всички опоненти фолднат веднага или като дойде карта, подобряваща ръката. В някои случаи един играч може да бъде с проекто ръка, но със достатъчно големи статистически шансове за завършване на ръката, че да бъде фаворит за спечелването на пота още при блъфа. В този случай залога, въпреки че не е класифициран като полу-блъф, пак може да откаже противници с по- добри ръце към момента.

Например, ако вие имате 8 и 9 купи, а флопа е 7 и 10 купи и 4 пико, то вие сте статистически фаворит срещу всичките ръце, освен чифт четворки и две по- високи купи. В такъв случай залога може да се приеме и като блъф, и като нормален залог със силни карти. Дори и следващата карта да не е купо, вие продължавате да имате много добри,почти равни шансове срещу всяка ръка, която не е направила чифт, дори и картите да са по- високи.

Допълнителни предимства от блъфирането в покера

Има и други предимства от покер блъфовете, освен простото спечелване на пота. Не че спечелването на пота е малко, разбира се. Трябва да запомните, че в покера взимането на пота не е единственото важно нещо, което можете да направите в една ръка.

Придобивате образ на лууз играч

Ако често се опитвате да прокарвате блъфове срещу опонентите си, те ще се опитват да ви хващат, което неминуемо ще доведе до грешни решения от тяхна страна. Те ще започнат да ви подценяват и ще свалят нивото на ръцете, които биха играли срещу вас.

Поставяте противниците в тилт

Играчите не обичат да бъдат блъфирани. Ако направите успешен блъф и покажете картите си, опонента може да се ядоса и да заиграе по- зле в опит да си върне парите. Това е известно като „игра в тилт“.

Както видяхте, блъфирането си има своите допълнителни ползи. Най- важното, посочено по- горе, е че придобивате лууз имидж и потенциално можете да спечелите много пари от опонентите си, защото те винаги ще бъдат разколебани какво държите в ръката си.