Кога да блъфираме ?

БлъфиранеОтговорът е прост, но вероятно не е точният отговор, на който се надявахте… Трябва да блъфирате тогава, когато смятате, че вашия опонент ще се откаже.

Знанието дали противника ще фолдне се придобива само чрез практика и колкото повече играете, толкова по- добър ще ставате.

Няма ясно определени правила за блъф, тъй като всяка ръка в Тексас Холд ем е различна от предната. Най- доброто, което можетне да направите, е да се научите да идентифицирате ситуациите, в които е вероятно блъфа да бъде успешен, на базата на информацията, която са получили от начина, по който опонентите играят.

Все пак можем да ви дадем някои съвети кога е теоретично по- правилно да блъфирате:

– Когато сте в късна позиция. В тези позиции имате възможност за по- успешни блъфове, отколкото навсякъде другаде по масата.

Взимаме за пример игра с 3/6 блайндове, в която вие сте на бутона. Флопа виждат трима играчи, включително и вие. Ако и двамата преди вас чекнат и не са били агресивни пре-флоп, значи това е страхотна възможност да ги блъфирате, дори и да нямате абсолютно нищо. Противниковите чекове са признак за слабост и ако заложите е твърде вероятно да приберете пота.

– Ако сте рейзнали пре-флоп. Ако сте рейзнали пре-флоп и след това пропуснете на флопа, вие все още можете да спечелите пота. Правейки т.нар. „c-bet“ карате опонентите да мислят, че сте флопнали нещо силно.

– Срещу малки стакове. Ако опонентът ви има малък стак е малко вероятно да плати, освен ако не е ударил силна ръка.

– Когато са останали по- малко противници. Колкото повече са опонентите ви, толкова е по- голяма вероятността някой от тях да плати.

– Когато на борда се появи плашеща карта. – Това може да уплаши противника и да си помисли, че вашия залог е продиктуван от направена добра ръка. Само трябва да се надявате тази карта да не се окаже добре дошла за другия играч.

– Срещу тайт играчи. – Ако опонента ви играе пасивно и плаща само със наистина добрите си ръце е много по- удобно за вас да направите блъф. Никага не правете блъфове срещу лууз играчи, които не се притесняват да плащат и със посредствени ръце.

Оптимална честота

Ако играч блъфира твърде рядко, наблюдателните опоненти ще забележат, че играчът залага само със много силните си ръце или с проекто ръце, ако те имат благоприятни шансове за печалба. Ако играч блъфира прекалено често, същите тези наблюдателни опоненти ще започнат да хващат блъфовете и ще плащат и ри-рейзват.

Оптималното блъфиране също така изисква да се прави така, че противниците по никакъв начин да не могат да бъдат сигурни дали имате силни карти или не. Не трябва честотата на лъжливите залози да става по определен модел, защото той може да бъде разпознат от останалите седящи на масата. Препоръчва се да се използват някакви непредвидими механизми, които да определят дали да блъфирате или не, например цветовете на скритите карти, точния час в момента или други. Това важи за ситуации, в които е според вас е удобно да се блъфира. Никога не трябва да влизате в ръка с нагласата това. А когато не сте сигурни дали е добре да правите блъф или не, по- добре не го правете.

В книгата си „Теория на покера“ Дейвид Скланкси пише, че оптималната стратегия е да се блъфира по такъв начин, че вероятността за блъф да е равна с пот шансовете.

Нека използваме за пример игра със блайндове 2/4 лв с четири кола преди флопа: малкия и големия блайнд, вие и още един човек. Това прави пот 12 лв. Блайндовете и другия участник чекват след флопа и идва вашия ред. какво трябва да направите, приемайки че нямате добра ръка? Нека изчислим:

Ако заложите минималната възможна сума от 4лв, опитвайки се да блъфирате опонентите, ще спечелите 12 лв, ако се откажат. Това ви дава 3:1 пот одс. Това означава, че трябва да спечелите в поне един от четири случай, или в 25% от подобните ръце.

За да разберете дали ще бъде сполучлив блъфа трябва да комбинирате тази математика със собствения си опит и интуиция, като просто се попитате „Ако заложа сега, дали вероятността да спечеля е над 25%?“. Ако отговорът е да, направете го! Ако отговорът е не, но въпреки това заложите, това ще бъде губещо в дългосрочен план. От решаващо значение е да наблюдавате и да си водите записки за противниците, за да можете да дадете по- точна оценка дали ще бъде успешен подобен ход.