Ол-ин

Асо ол инИзраза от английски език ол ин означава всичко вътре и се използва за случаите, когато един играч иска да плати на вече направен залог, но разполага с по- малко пари, отколкото е самия залог (фолдването не се включва в тези специални правила). Той може да заложи остатъка от своя стак и да обяви, че е ол ин. Може да остане в битката за пота и да го спечели, но във случай, че останалите играчи са залагали след това суми по- големи от неговия стак, той може да спечели само сумите до неговия залог. Например, ако играч влезе ол ин със 50 лв, други двама му платят, но те продължат да залагат след това, той може да вземе общо само 150лв. В безлимитните игри играч може да влезе ол ин залагайки целия си стак по което и да е време от рунда на залагане.

Странични потове

Както казахме горе, когато играч е ол ин не може да спечели повече от залозите до неговите пари и така той печели само основния пот. В ситуация на хедс-ъп, ако един играч влезе ол ин, но друг няма пари да плати целия му залог и този друг спечели пота, той получава своя залог умножен по две, а останалите пари се връщат на първия играч. Но ако няколко играчи останат в играта и залозите се вдигат над ол-ина, всичките пари над този ол ин отиват в страничен пот. Само хора, които са допринесли за страничния пот, имат право да го спечелят. В случай на много влизания със всичките пари се създават и съответния брой странични потове.

За да ви стане по- ясно, нека ви дадем пример за една игра с трима участници в нея. Участник А е със голям стак и отваря рунда на залагане със 20 лв. Участник Б има само 10 лв. Той плаща залога на играч А и по този начин влиза ол ин. Участник В има 30 лв и решава да ри-рейзне със всичките си 30 лв. Участник А плаща. Сега той единствения останал играч със чипове, но няма как да залага повече. Играч Б може да спечели само по 10 лв от човек или общо 30 лева. Останалите 40 лв от общо събраните пари отиват във страничен пот, за който се борят само играчите А и В. Приемаме, че играч Б има най- добрата ръка и печели основния пот, а играч А печели страничния. Играч В губи ръката и трябва да направи ри-бай, ако иска да продължи да играе.

В случая участник Б има известно стратегическо предимство пред другите, защото не може да бъде блъфиран и ще може да види шоудауна криейки картите си, без да рискува повече пари. Опонентите му продължават да играят и да се блъфират за страничния пот, а ако някой фолдне по което и да е време губи право и над основния пот. Но тези предимства са компенсирани от голям недостатък, защото не може оптимално да се възползва от възможностите на ръката си, въпреки че се оказва, че тя е най- добрата.

Някои играчи използват стратегия да влизат с малки стакове със намерението да влязат ол ин след флопа и да не трябва да взимат нови решения след това. Тази стратегия е препоръчителна за новобранците, но не е печеливша в дългосрочен план, защото не могат да се максимизират печалбите от печелившите ръце.

Ол ин плащания или качвания

Ол ин преди раздаването на картите

Когато играч няма достатъчно чипове да плати антето или блайндовете, той е автоматично ол ин още преди раздаването на картите. Първо се покрива антето, а след това, ако са останали още пари, се плаща и част от блайнда.

Ако играч е платил само част от антето, всичките антета от другите играчи до размера на платеното от този се събират и превръщат във основен пот, а всички останали действия по плащане на останалата част от антето, на големия блайнд и залозите след това се разпределят в страничен пот(ове). Ако играч е ол ин за част от блайнда всичките антета и сумите до платения от този играч блайнд отиват в основен пот.

Например, Алиса играе на състезание на маса с десет участника, с анте 1 лв и блайндове 4/8 лв. Алиса е на големия блайнд, но има само 8 лв. Тя трябва да плати антето и ще и останат 7 лв. за част от големия блайнд. Боб е след него и плаща големия блайнд. Карол рейзва до 16 лв и всички играчи, включително Боб, фолдват. Сумата на основния пот е 10 лв от антетата плюс цялата сума на малкия блайнд – 4 лв. плюс по 7лв от тримата платили големия блайнд – Алиса, Боб и Карол. Общо става 10+4+3Х7= 35 лв. Страничния пот в случая е 10 лв (1 лв от Боб и 9 лв. от Карол) и се плаща автоматично на Каръл след фолда на Боб.

Незавършени плащания или качвания

Има още едно специфично правило за случаите, когато играч иска да направи плащане или рейз, но не му достигат парите за да ги направи в минималния необходим размер. В такъв случай се прилагат две различни правила: в игрите с пот лимит и с без лимит се използва правилото за пълен залог, а в тези със фиксиран и с обхватен лимит важи правилото за половин залог.

Правилото за пълен залог гласи, че ако размера на залог с ол-ина е по- малък от минималния залог, или ако размера на рейза е по- малък от предишния рейз, те не се броят за реално залагане или качване и не отварят наново рунда на залагане.

Например, ако един играч заложи 10 лв., а следващия влезе ол-ин със 15 лв, първия играч няма да има възможност да ри-рейзне, а само ще избира дали да плати допълнителните 5 лв. Ол-ина на другия участник се брои само за плащане с допълнителни пари.

Според правилото за половин залог, ако залога или рейза е равен или по- голям от минималната необходима сума, той се брои и завърта още веднъж рунда на залагане.

Показване на ол-ин ръце

Когато всички играчи са ол-ин или един играе срещу опоненти, които са, никой вече не може да прави залози. Повечето казина, сайтове и много големи турнири изискват в такава ситуация всички участници да покажат картите си и дилъра не би продължил тегленето на нови карти преди това да се е случило. Това действие е автоматично в онлайн покера. В офлайн версията на играта това правило е въведено за да се предотвратят тайни споразумения, в които един играч умишлено да губи чипове за сметка на друг, за да му даде по- голям шанс за победа (ако става въпрос за турнир).