Omaha Poker

(Омаха Покер)

Omaha PokerИма множество разновидности на играта на карти покер – някои са много популярни и играни от милиони хора, а други все още не са развити до такава степен. Една от най-известните разновидности сред покер играчите е Омаха, още известна като Омаха Холдем. Тя се играе както в казината на живо, така и в онлайн покер залите. Ако трябва да направим бърза съпоставка с най-играната покер игра – Тексас Холдем, то определено по-сложните правила са тези на Омахата. Въпреки това те не са нищо чак толкова особено и няма да ви отнеме чак толкова време да научите основите ако сте играли други игри, защото има доста сходства между различните разновидности на покера. Разбира се, за да бъдете добри играчи, които се занимават сериозно с Омаха или всякакъв друг вид покер, трябва да инвестирате средства и много време в това свое начинание. Колкото повече опит трупате по покер-масите, толкова по-добри ще стават резултатите ви.

История на Омаха

В последните години Омахата се превърна от непозната вариация на покера, играна от малък брой хора, във втората по популярност покер игра. Тази тенденция се запазва, защото все повече и повече играчи се научават и започват да я играят. Някои биха си помислили, че играта се е зародила в града в Небраска, носещ същото име – Омаха, но това всъщност не е точно така. Има сведения, че някои от първите игри в тази разновидност на покера са се състояли в Лас Вегас в началото на 80-те години на миналия век. За съжаление, това е най-известната подробност относно историята на играта. Другите детайли остават неясни като има различни хипотези за мястото на създаването и.

Правила на играта Покер Омаха

Както в повечето покер разновидности, и в Омаха се ползва стандартното тесте, което се състои от 52 карти – 13 вида от 4 бои. Обикновено играта се играе в режим „Pot limit“ или „Fixed limit“. Това е така, защото за разлика от Тексас Холдема, тук има много повече действия и залози във всички рундове и тези лимити ограничават малко и така нещата не излизат извън контрол.

Правила на Омаха Покер

Какви са основните разлики между Тексас Холдем и Омаха? Първата и най-основна е, че на всеки играч в Омаха се раздават по 4 карти, вместо по 2. Това създава предпоставки за всички останали разлики. С повече карти, които са лично ваши, вие ще имате възможност да създавате много повече комбинации от 5 карти.

Основните правила са същите. Вие печелите ръка в два случая – или ако всички останали играчи са пасували (фолднали), или ако след всички рундове със залози имате най-добрата ръка. Те преминават по абсолютно същия ред както в Тексас Холдема. Първо се раздават личните ви карти. След това следва рунд за залози, след който се раздават 3 карти на масата – флоп, които са общи за всички. Отново имате възможност да залагате. След това се поставя нова карта на масата – търн, последван от нов рунд за залози. Последната пета карта на масата е ривъра, който предшества и последната ви възможност за залог. Ако и тогава в ръката са останали повече от двама играчи, печели този, който държи по-силни карти. Определянето на това става по малко по-специфичен начин. Докато в Холдема вашата ръка се образува от най-силната комбинация от 5 карти без никакви ограничения, в Омахата има и допълнителни условия. Тук трябва задължително да използвате 2 карти от тези, които са раздадени на вас, като към тях добавяте и още 3 от общите карти на масата. Това образува вашата ръка, състояща се отново от 5 карти.

Как да играя Omaha Poker видео училище

Omaha Hi Lo (Омаха Хай-Ло)

Омаха Хай-Ло, известна още като Омаха 8, е често срещана разновидност на играта Омаха. Какви са различията между двете игри? Те са минимални, но оказват съществено влияние върху изходът на повечето ръце. Ако се стигне до шоудаун, т.е никой не е пасувал дори след ривъра, пота се поделя между играчите с най-силната и най-слабата ръка. Тя се образува отново от 2 лични карти + 3 карти на масата. Това прави нещата по-сложни за покер играчите от стратегическа гледна точка.

Докато играете Омаха рядко може да ви стане скучно докато играете просто защото малко стартови ръце, които ще ви бъдат раздавани, ще водят до пасуване. Тъй като след раздаване на 4 карти на човек има много възможни комбинации и така трудно можете да бъдете много изоставащи аутсайдери преди раздаване на флопа. Точно затова много хора определят Омахата като една от най-интересните покер разновидности, която освен много забавление може да ви донесе и добри печалби.