Асо Дo Петица – Сила на Ръцете

Покер чиповеТози вариант е и най- разпостранения метод за класация на ниските ръце в покера, почти универсален в американските казина, особено при хай- лоу сплитове.
Както и в останалите лоу игри, чифтовете не са добре дошли за играчите. Всяка ръка без чифт побеждава всяка със, всяка ръка с един чифт побеждава всяка с два чифта или три еднакви карти и така натакък. В асо до петица флъш и стрейт не се използват, а асото е най- ниската възможна ръка.

Например, ръката 8-5-4-3-2 побеждава 9-7-6-4-3, защото осем- висока е по- ниска от девет- висока. 7-6-5-4-3 побеждава и двете, защото седем- висока е по- ниска и от двете. Това че 7-6-5-4-3 прави стрейт няма значение, тук тези комбинации от поредни карти или от карти от една боя не се броят. И понеже асата са ниски, 8-5-4-3-А бие 8-5-4-3-2. Също така А-А-9-5-3 (двойка аса) побеждава 2-2-5-4-3 (чифт двойки), но и двете ръце ще загубят от К-J-8-6-4. В редките случай на два еднакви чифта побеждава ръката, чиято трета по сила карта е по- ниска (точно както в Тексас Холд ем, но в обърнат ред).

Играта се нарича Асо до петица лоу, защото най- ниската (и следователно най- добра) възможна ръка е 5-4-3-2-А, наричана също колело. Следващата потенциално най- добра ръка е 6-4-3-2-А, следвана от 6-5-3-2-А и така нататък.

Всяка ръка се нарича като най- високата карта в нея. Например, когато най- високата карта е деветка, „деветка“ се нарича и самата ръка. Други често срещани наименования на ръце са „гладка“ и „груба“. Гладката е когато останалите карти след най- високата са сами по себе си много ниски; грубата е при случаите, когато останалите карти са високи. Например, 8-4-3-2-А ще бъде посочена като „гладка осмица“, а 8-7-6-3-А като „груба осмица“.

Когато се играе Асо до петица лоубол в five-card draw вариант обикновено се добавя и жокер към тестето. Той играе ролята на най- ниската карта, която все още не е част от ръката (с други думи – играе ролята на уайлд кард). Например, в ръката 7-5-4-джокер-А джокера играе ролята на двойка, най- ниската карта, която още не е част от тестето.