Критерий на Кели

Стратегии за залози онлайнТази известна математическа формула, представена за първи път от физика Д.Р. Кели младши през 1956 г. и наречена „Критерий на Кели“, е система за прогресивно залагане, която ви показва каква част от банката трябва да заложите, за да постигнете максимално възможния растеж на средствата в банката в дългосрочен план. С други думи, това е стратегия, при която залагащият трябва да рискува повече пари, когато има по- голям шанс да спечели и следователно да намалява залозите, ако шансовете за успешна прогноза не са достатъчно добри. Формулата, която се използва в тази система, е:

f = (bp – q)/b

където

f е частта от текущата банка, която трябва да се заложи
b е съотношението между печалбата и коефициента след победа
p е вероятността залогът да бъде спечелен
q е вероятността залогът да бъде загубен

Най- важното нещо, което трябва да знаете за тази стратегия, е че когато изчисление доведе до 0 или до отрицателно число, значи такъв залог определено не би бил мъдро решение.

Нека разгледаме един пример.

Няколко различни залога са ни предложени и ние приемаме, че шансът за печалба на всеки от тях е 50%. Въпреки това, за всеки от тези залози ни е предоставен от букмейкърите коефициент 3. Това означава, че шансът за успешен залог според нас е 50/50, а изплащането е 2 към 1 в наша полза. Тона е едно наистина изкушаващо предложение! Но каква част от банката трябва да заложите в подобен случай? Нека разберем това съгласно Критерият на Кели:

f = [(2) (.5) – .5]/2
= [1 – .5]/2
= .5/2
= .25 или 25%

Изчисленията тук ни показват 25%. Така че според Критерия на Кели в този случай не трябва да залагаме сума по- голяма от 25% от общия размер на банката.

Съответно с това, ние залагаме 25 лв. от нашата банка, която е 100 лв. В случай на успешен залог ще имаме добавени 50 лв към банката (25 лв. залог + 3 коеф. = 50 лв. чиста печалба) и тя вече става общо 150 лв. Ако след това заложим на следващият подобен залог отново 25%, когато залогът вече ще е 37.5 лв., и спечелим, ще добавим още 112.50 лв. към нашата банка и тя ще стане общо 225 български лева. Дори и вторият залог да е неуспешен, банката все още ще остане по- голяма, отколкото беше в началото – 112.5 лева. Всичко това звучи страхотно, но е наистина трудно да се намерят такива примери.

Стратегия за парите с Формулата на Джон Кели

Трябва да знаете, че Критерият на Кели е непредвидима стратегия за залагане и може да причини огромни щети на вашата банка, ако не се справяте добре с управлението на парите си. Тъй като критерият ни казва да залагаме по- големи суми на малките коефициенти, много често ще трябва да залагате суми в размер на около 20%-50% от всичките ви пари, което само по себе си говори за грешно управление на парите. Друг проблем на тази стратегия е, че само един погрешен залог може да изяде голяма част от вече натрупаната печалба.

Нека отново се върнем към горния пример. Преценявайки, че шансовете за успешна прогноза са много големи, решаваме да залагаме по 60% от банката, което е 60 лв. от общите 100. Приемаме, че познавате първия залог и така банката ви скача на 220 лева. Отново залагате 60%, но вече залогът е 132 лв. Приемаме, че отново печелите и банката ви скача вече до 484 лв. Отново залагате 60%, което в случая е 290.4, но този път губите. Банката в така стеклите се обстоятелства се намалява почти три пъти до 193.6 лева. Ето как заради повишения размер на залозите банката се стопява значително само заради една погрешна прогноза.

Има огромен шанс да надценим шансовете за самия мач и така самите ние да се поставим под сериозна опасност. Това показва и слабостта ни в управлението на парите. Така че, реално погледното, Критерият на Кели не е най безопасната стратегия и не е най- доброто средство за покачване на вашата банка.

Стратегията е рискована, защото резултатите може да се различават от очакванията. Ако искате да използвате системата на Кели, препоръчително е да я прилагате в краткосрочен план и с малки залози, защото ако я използвате в дългосрочен план с големи суми е твърде вероятно формулата да загуби много от пари. Повечето от професионалните бетори са съгласни с това. Много малка част от професионалистите въобще се занимават с Критерият на Кели. Също така трябва да внимавате да не объркате нещо в самите изчисления. Препоръчваме ви да потърсите в интернет онлайн калкулатор за тази система, но дори и тогава не е сигурно, че няма да се провалите в изчисленията. Ако направите дори малка грешка при въвеждането на числата, ще получите съвсем различен резултат и ако заложите със грешния процент, рискувате да загубите огромна част от цялостната ви банка заради залог, за който дори и не смятате, че е толкова сигурен.

Използването на Критерият на Кели може да бъде също и много изтощително психичиски занимание и да ви доведе до стрес. Затова залагайте само тази част от банката, която можете спокойно да си позволите да загубите, независимо от това какво показват числата. Всъщност при добра успеваемост стратегията може да генерира страхотни печалби и в дългосрочен план, но проблема е, че може да се загуби голяма част от нея в единичен залог. Само една загуба може премахне по- голямата част от натрупаната печалба и затова трябва да бъдете внимателни. Но от друга страна, ако започнете кампанията си зле, критерият ще ви накара да намалите размера на заложените суми. Трябва много да внимавате и да не надцените даден мач, защото никога не можете да кажете със сигурност каква е вероятността една прогноза да излезе.

Понеже Критерият на Кели не може да бъде ефективен във всяка ситуация, вие трябва да опитвате да използвате системата само ако имате добри познания за това как работят коефициентите както и за спортното събитие, на което смятате да заложите. Повечето от тези, които използват критерия, не преценяват добре вероятностите за възможните изходи и точно заради това губят. Стратегията със сигурност не се препоръчва да се използва от начинаещи, тъй като евентуалните загуби в началото могат да провалят цялата им кариера като бетори.

Отново подобно на всички системи на залагане, и стратегията на Кели изисква дисциплина. А дисциплината и управлението на парите вървят ръка за ръка както в спортните залози, така и в почти всички други хазартни игри. Самата стратегия всъщност не би се приложила успешно в другите хазартни игри. Победите ще станат постепенно, не се опитвайте да ги пришпорвате със големи залози, надявайки се на бърза печалба. Научете се да играете умно и да залагате разумно.