За конните надбягвания

Конно състезаниеКонните надбягвания е един от най- древните спортове в света. Най- древните сведения за примитивни състезания между тези животни датират от преди близо 5000 години и идват от Централна Азия. Исторически погледнато, ездачите усъвършенствали своите умения и тези на конете като организирали импровизирани игри и състезания. Ездачите са установили, че този спорт забавлява тълпите и чрез него са подобрявали уменията си, заради това и все по- често се правели гонки. Всички различни форми на съревнования между коне са се обединили и довели до системно развитие на специализирани коне за бягане и до специална екипировка.

История на конния спорт

Състезанията между коне е един от най- известните древногръцки, римски и византийски спортове. Ездачите и конете често претърпявали сериозни физически нарянавиния, дори се е стигало и до смърт, но въпреки това е генерирал силен зрителски интерес. Във древните Олимпийски игри този спорт е бил сред най- гледаните. Надбягванията са също и част от много митове и легенди, особено в Скандинавската митология. Популярността на конния спорт през вековете е довело до запазването на умения, които в противен случай биха изчезнали, след като животните вече не са се използвали толкова често в битки. Професионалното му развитие започва по времето на кралица Анна през 18 век в Англия.

Любопитно

Любопитното е, че този спорт е един от най- опасните спортове изобщо. Има много опасности за коня и за жокея: кон може да се препъне и падне, излагайки по този начин себе си и водача си на опасност. Както споменахме по- горе, много често още в древните Олимпийски игри се е стигало до сериозни наранявания. Статистиката сочи че на хиляда жокея над 600 са били медикаментозно лекувани поради травми. За период от 40 години повече от 100 жокея само в САЩ са умряли. Конете също са изправени пред сериозни опасности в състезанията, като 2 на всеки 1000 коня умират по време ня бягане.

Видове състезания

Конен спорт

Видът на състезанията, разстоянията, и начинът им на провеждане се различават значително в зависимост от страната, в която се провеждат. Има два основни вида състезания: такива на плоска и равна писта и такива с препятствия, т.нар. „стипълчейз“ бягания. Във втория вид препятствията представляват или плет или преграда, а дължината на едно бягане варира от 1200 до 3200 метра.