За футбола

Футболист в игра с топкаФутболът е най- известната игра на света. Той се играе на всякакви нива – от махленски мачове между приятели, през срещи между детско-юношески формации, до високо професионални мачове наблюдавани от по над 100 000 на трибуните и милиарди пред екраните, със играчи, чиито заплати започват от няколко милиона евро годишно. Най- гледаните спортни събития в света са шампионската лига и световното първенство, като техните финални срещи събират зрителска аудитория от над един милиард души. Някои смятат, че прекалената комерсиализация е убила донякъде чара на този спорт, но всичките тези фенове са живото доказателство, че футбола все още заема важно място в сърцата на хората.

Кратка история на играта

Футболът е сравнително нова игра. Той възниква някъде през втората половина на 19 век във Англия. Първата футболна асоциация е английската ФА, която е създадена през 1863 година.

Първата футболна асоциация

През 1883 г. се провежда и първото първенство, което е спечелено от Престън без да загуби нито един мач през целия сезон. Оттогава до днес обаче нещата много са се променили. През далечната 1883 г. играта е била съвсем различна. Тогава двата отбора сами са вземали решения около спорните ситуации, а съдията е стоял на тъчлинията и се е намесвал само ако играчите не могат да се разберат помежду си. Нямало е и право на смени. А ако мача се е играел малко преди слънцето да залезе, отборите не са почивали между полувремената, а направо си разменяли полетата и поднявали играта. По това време всички играчи са се състезавали изцяло за удоволствие и за честта на града си. Днес, както сигурно сте забелязали, далеч не е така.

Стадион Камп Ноу

Всички футболисти от отбори на средно и над средното европейско ниво взимат по над милион евро на година, а самият спорт се е превърнал в един голям бизнес за трилиони долари.