Draw No Bet

Футболен залогDNB (Draw No Bet), преведено на български – Равенство няма залог, е вид залог, който се използва най- често във футбола. Същността на тази система на залагане е, че тя премахва възможността за равенство, така че да останат коефициенти единствено за победа на двата отбора. Ако мачът свърши без победител, след края му заложената сума се връща.

Нека използваме за пример един мач от Висшата лига на Англия. В нашия хипотетичен мач отборът на Челси се изправя срещу този на Ливърпул. Традиционните коефициенти, включващи и равенство, са както следва:

Победа за Челси – 2.60
Равенство – 3.40
Победа за Ливърпул – 2.60

В сравнение, Дроу но бет коефициентите са:

Победа за Челси – 1.80
Победа за Ливърпул – 1.90

Ако заложим в този пример 100 лв. за домакините, при тяхна победа ще спечелим 180 лв. на Дроу но бет залог, а ако срещата завърши наравно ще ни бъде върнат размера на залога, или в случая – 100 лева.

Как букмейкърите формират DNB коефициентите и как можем сами да определим какви трябва да бъдат те?

1. Вече решихме, че искаме да заложим 100 лева за Челси. Първото нещо, което трябва да направим за да определим какъв трябва да бъде DNB коефициента, е да определим каква част от 100-те лева трябва да заложим на равенство, за да се върнат отново 100 лв. При 3.4 коефициент за Х, това прави точно 29.41 лева (3.40 Х 29.41 = 100лв.). Това е сумата, която трябва да извадим от целия залог.

2. Сега трябва да пресметнем колко бихме спечелили ако заложим на избрания от нас отбор със останалата сума от стоте лева. В нашия пример това би било залог за Челси на 2.60 коефициент. Това означава, че 70.59 лв. (100 – 29.41 = 70.59) ще бъдат умножени по 2.6 и изчисленията показват, че нашата печалба в този случай ше бъде 183.53.

3. Последната стъпка, за да изчислим какъв би трябвало да е коефициента за DNB, е да разделим получената горе сума на залога, или в случая: 183.53 / 100 = 1.8353.

Трябва ли да заложим на Равенство няма залог в този случай?

Първо, за да избегнем объркване, е важно да уточним, че коефициентите вече са изчислени от букмейкърите, а по- горе смятахме единствено какъв коефициент би бил добър за нас. Обърнете внимание на DNB коефициентите за всеки отбор:

Челси – 1.80; Ливърпул – 1.90.

Вече знаем, че ако вместо залог за Челси ДНБ, направим две отделни колонки, едната за победа на Челси и друга за равенство, и Челси наистина победят, ще спечелим 183.53 лв. А ако заложим на ДНБ – само 180 лева. Това означава, че букмейкърът ни е орязал със 3.53 лв. Това може да ви изглежда малко, но в дългосрочен тези малки суми имат огромно значение върху крайното салдо. Трябва ли да заложите на ДНБ в този случай? Категорично не. Направете два отделни залога, както показахме.

Но какво става ако сте преценили, че е по- вероятно Ливърпул да спечелят това дерби? Дроу но бет коеф. за тях е 1.90. Тъй като и двата отбора имат равен 1Х2 коеф. (2.60), изчисленията са същите като по- горе. Този път обаче при залог и печалба на 1.90 коефициент ще приберете общо 190 лева, което е с 6.47 лв. повече от това, което бихте спечелили, ако направите два отделни залога за равенство и за победа на Ливърпул. Да, тук трябва да се възползвате от това предложение!

Кое да изберем – Равенство няма залог или залог, при който „Х“ е възможен изход?

Залаганията със опцията Равенство няма залог са удобни най- вече за случаите, при които смятате, че двата отбора ще си отбележат не повече от 1-2 гола в мача. В такива нискорезултатни двубои има прекалено много неща, които могат да развалят вашите планове, така че едно такова подсигуряване не е никак лоша идея. Сами си представете всички възможни изходи, които могат да станат, когато вашият тим води с 1-0 и другият отбор натиска здраво. Колко често сте виждали подобни срещи? Твърде често със сигурност.

Мачове, в които се очаква много здрава битка, са също добър вариант за ДНБ залози. Такъв мач може да бъде среща от последните фази на купата или дерби между някои от най- добрите отбори в лигата. Също така, такива са и двубоите, в които играят два отбора от относително един и същ калибър и еднаква мотивация за мача.

Равенство няма залог намалява значително колебанията в банката на залагащите. Огромните колебания са сериозно психическо предизвикателство за много играчи и тази техника може да ви помогне да запазите спокойствие в това отношение. Ако имате навика да се ядосвате прекалено много при лоши серии, DNB опцията е идеална за вас. Освен за нервите ви, тази стратегия е добра и за вашата банка. Много хора са склонни да правят необмислени залози, когато са изнервени след голяма загуба.