Числата на Фибоначи

Крива с 1 1 2 3 5 и 8 на ФибоначиСистемата за спортни залагания „Числата на Фибоначи“ произхожда от едноименната математическа теория, разработена през 13 век от един от най- прочутите италиански математици – Леонардо Пизано, по известен като Фибоначи. Тази математическа теория произлиза от индийската математика и е била и все още е изключително популярна в целия свят. Тя се използва по- най- различни начини в различни значими сфери на живота. Системата се основава на поредица от числа, започваща с 0 и 1, като всяко следващо число е сборът от предходните две числа. При използването на тази стратегия на залагане, залагащият се качва нагоре по стълбицата на числата при всеки неспечелен залог, а в случай на печалба се връща две числа назад. С други думи може да се каже, че всеки един познат залог покрива и дори изкарва на печалба предходните две загуби. Стандартната последователност в тази система на залагане изглежда точно по този начин:

0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987, 1597, 2584, 4181, 6765 и така нататък.

Погледнато от гледна точка на системата за залагане, всяка една позиция показва обхвата от залози, където всеки следващ залог е равен на предишните два. Според специалистите, тази игрова стратегия е ефективна, когато са се натрупали няколко поредни загуби. Търсената цел от Числата на Фибоначи е, че всеки спечелен залог копменсира два неспечелени и дори да добави малка печалба (в зависимост от коефициента). Минималният коефициент, който ви е необходим за да работи системата по начина, който ние ви описахме, е 2.00. Ако искате един спечелен залог да чисти всички допуснати загубени досега, минималният коефициент е 2.65. Добре е да се започва използването на тази стратегия само в случаите, когато сте в серия от няколко поредни загуби. Ако сте в печеливша серия, Числата на Фибоначи едва ли ще ви бъдат от полза в началото. Тази стратегия е подходяща за краткосрочни печалби и е идеална за тези от вас, които не обичат риска или имат малка банка.

В най- традиционната форма на Числата на Фибоначи, залагащият стартира кампанията си с една единица и продължава да залага с нея, докато не се стигне до момента, в който той допусне неспечелени залози. При първата непозната прогноза залагащият поставя отново една единица за залог. Ако не познае втори пореден път, той започва да използва серията на Фибоначи като прибавя още една единица за залог. Така той става две единици, което е сборът от първите два залога. Ако следващата прогноза е печеливша и залагащият използва схемата с коефициенти над 2.65, той се връща отново на първата стъпка и всичко започва отначало. Но дори и да се използват коефициенти над 2.65, по- агресивните играчи често не прибягват до традиционния вариант и се връщат назад в редицата със само една или две позиции.

За да ви стане по ясно, ще ви дадем нагледен пример за използването на тази система (при игра с коефициенти над 2):

Използвайки горната последователност, вие можете да започнате кампанията със залог 1 лв. и да запазите размера на залозите до тази базисна единица, докато не направите две поредни несполучливи прогнози. Тогава се качвате на следващото число, което е 2 лв. Ако спечелите можете да се върнете на 1 лв., а ако загубите трябва да отидете на следващото число в редицата – 3 лв. Ако вече спечелите на това ниво, се връщате отново на 1 лв., но това вече е второто стъпало в стълбицата. В случай на загуба се качвате на 5 лв. Ако при залог 5 лв. спечелите, трябва да се върнете на 2 лв., а ако не спечелите отивате на 8 лв. При победа тук се връщате на 3 лв., а при загуба се качвате на 13 лв и така нататък, това може да продължава до безкрай.

Полезен съвет за по- агресивните и опитни играчи, както и за тези, които играят с високи залози, е когато използвате системата на Фибоначи и спечелите, да слизате само едно стъпало надолу в числовата редица, вместо традиционните две стъпки, които са общоприети за тази система. Продължавайте да играете по този начин, докато не стигнете до момента, когато ще направите две поредни победи. Тогава е по- добре да се върнете две стъпки назад, както е планирано първоначално. Този модел на залагане е особено подходящ за играчи с дългосрочни цели, но може да донесе и добра краткосрочна печалба. Все пак като цяло не може да се твърди, че Числата на Фибоначи са подходящи за хора с големи банки, защото има прекалено много загуби и маржинът на печалба е много нисък при големи залози.

Що се отнася до новаците, трябва да се отбележи, че тази система изисква много умения и практика. Също така е много важно добре да запомните системата. Ето защо трябва да имате добра памет и добро общо разбиране за системите на залагане. Не ви го пожелаваме, но ако се случи да достигнете до по- големите числа в редицата, ви препоръчваме да не се предоверявате на математическите си способности и да поглеждате самата редица от нашия или от друг сайт. Не забравяйте и факта, че стратегията е по- подходяща за постигане на краткосрочни цели, отколкото за дългосрочни.

Системата за залагане на фибоначи е една много ефективна стратегия за печелене на игри като Рулетка, Блекджек и Бакара, но както видяхте по- горе, може да бъде много полезна чрез модифицирането й в система за управление на банката в спортните залози.