Залози на Бокс

Кубрат Пулев на рингаМоже би повече от много други видове спорт, бокса предлага страхотни възможности за залог. Тази игра исторически винаги е била свързана със някакъв вид залагане. Допреди 2-3 десетилетия боксът е бил сред най- залаганите спортове изобщо, а в САЩ, например, е бил на първо място по брой залози, дори е имал повече от обожествената там игра Американски футбол. В днешни дни положението с боксовите залози далеч не е същото, но все пак са се запазили много играчи, които все още инвестират парите си на този прекрасен спорт. Във сравнение с някои други спортове, букмейкърските къщи не предлагат кой знае колко видове залози, но сме сигурни, че ще намерите нещо добро, на което да заложите.

 Видове боксови залагания

– Да спечели мача – Прогнозирате кой от двамата бойци ще победи в мача. Във различните букмейкърски къщи се предлагат две разновидности на този залог. При първия вариант, освен избор между състезателите, има и потенциален изход своеобразен Х, който печели когато няма технически или обикновени нокаути и точките на двамата са еднакви. При втория вариант се избира само между двамата състезатели и няма значение по какъв начин е извоювана победата.

– Общо рундове – Букмейкъра ви предлага едно число, а вие трябва да познаете дали общия брой на рундовете ще бъде по- голям или по- малък от това число.

– Залози за рунд – Прогнозирате точно в кой рунд ще победи избрания от ваш играч. Например, „Владимир Кличко да победи в рунд 7“.

Съвети

1. Избирайте младите. Залагайте по- скоро на боксьорите, които са в разцвета на силите. А как да разберете кои са в разцвета на силите си? Не, това не зависи толкова от тяхната физическа възраст. По- скоро зависи от това колко години от живота си са прекарали на рунда. Дали все още старите играчи имат същата игра с крака? Дали имат същата скорост? Дали са запазили издръжливостта, рефлексите, точността и тайминга? Едва ли. Търсете да заложите против тези, които са пробягали много километри, навъртяли са много мачове през живата си, и им е останало малко гориво в резервоара. Метафорично казано чисто нов Мерцедес ще надбяга стара Лада.

2. Търсете „гладните“ бойци. Какво означава това? Гладните бойци са тези, които влагат повече сърце в мачовете си и имат повече решителност и воля да дълбаят и в ямите на ада, ако трябва, за да спечелят. Обикновено такива са боксьорите, които идват от бедни семейства и държави. Затова, ако ви е интересно, проучете и малко от биографията на участниците в мача преди да заложите. Ако следите отблизо бокса сигурно ви е дошла асоциацията с великата победа на Жулио Сезар Чавез над Мелдрик Тейлър, в която Жулио беше готов да даде и живота си за да победи.

3. Следете резултатите. Задължително трябва да сте запознати с предишните резултати на опонентите. И тук не става въпрос толкова само това кой има повече победи, повече нокаути и по- малко загуби. Трябва да гледате и кой се е бил със по- силни опоненти. Едно е да победиш Майк Тайсън, друго е някакъв местен полуаматьор. Като цяло боксьор със слаба биография, който се е изправял само срещу посредствени противници от родната си държава, обикновено се срива в по- големите мачове.

4. Много битки през последните месеци. Не залагайте на играч, който е имал прекалено много срещи в последно време. Твърде вероятно е той да е изтощен и да не се намира в оптимално физическо състояние. Също така може да има и неотшумяли болежки, които да му попречат да даде всичко от себе си в този мач.

5. Подготовка преди срещата. Имате ли представа как са се готвили двамата състезатели в периода преди мача? За големите боксьори и мачове би трябвало да откриете информация за предсъстезателните им лагери. Колкото повече знаете какво се случва в тях, толкова по- добре. Например, ако разберете, че единия от тях се чувства в страхотна форма и побеждава спаринг партньорите си, а другия не е в идеално състояние, сигурно вече знаете за кого трябва да заложите. За съжаление за тези неща трябва да се поровите в чуждестранната преса, в българските медии най- много да намерите нещо за Кубрат Пулев.

6. Информирайте се за стиловете на игра. Сигурно сте чували фразата, че стила на игра прави битката и често това твърдение е напълно вярно. Различните спортисти имат различен стил и план за мача, някой подхождат към него с агресия и се стремят да го спечелят с нокаут в първите 3-4 рунда, а други играят по- пасивно и методично гонят победа по точки. Има и ужасно много чисто технически приоми, които различните играчи използват по различен начин, а много играчи изпитват затруднения, когато срещу тях се изправи играч с определен стил на игра. Вие трябва да разберете кой с какъв стил играе и да се опитате да предположите кой стил и съответно играч е в по- изгодна позиция. Запознайте се също и със резултатите от изминалите мачове между двамата съперници, ако има такива.

7. Последните 2-3 битки. Кой боец се е представил по- добре в последните си два-три мача? Това е най- простия начин да предположите кой от двамата се намира в по- добра форма. Боксът е много динамичен спорт и просто няма как да побеждаваш като лежиш на стара слава. Просто е, ако противника е в по- добра форма от теб, губиш.

8. Домакински срещи. Къде се играе мача? Дали не е в родния град или поне държава на единия от участниците в сблъсъка? В домашните битки често съдийстват съдии от същата държава, които малко или много помагат на сънародника си. Също и публиката е много голям фактор. Когато няколко хиляди души викат за теб и те подкрепят, нивото на адреналина се покачва и тогава можеш дори да надскочиш себе си.