История на баскетбола

Тази игра е създадена от американеца Джеймс Нейсмит през 1891 година, а от 1936 г. е включена и в програмата на олимпийските игри. Първоначално баскетболът се е играл с футболна топка. Първата топка специално за баскетбол е била кафява, което е продължило до 50-те години, когато се е търсела топка със по- добра видимост за играчите и публиката, заради което цвета й бил сменен на оранжево.

Джеймс Нейсмит

Интересен факт е, че първата официална среща е завършила със огромния резултат от… 1:0. Този мач се е провел в нюйоркска гимназия през 1892 г. и в нея са участвали по девет играчи от отбор. Практиката един отбор да се състои от петима души е започнала през 1897-1898 година.

В България баскетболът е показан за първи път през 1912 година, но едва пет години по- късно започва да се играе. През 1919 г. е създаден първия български клуб – Атлантик. Тази година е общоприета и като начало за българския баскетбол. В началото този спорт е бил практикуван главно от девойки. Първият международен мач на наш тим е през 1943 г., когато сегашната НСА „Васил Левски“ побеждава в Будапеща местния Институт за физическа култура.

Баскетболни правила

Баскетболът е отборен спорт, чиято цел е да се вкара топката в хоризонтално разположения кош на противника, спазвайки набор от правила. Играят два тима с по пет човека в отбор на специално игрище с кошове, разположени на двата края по широчина. Игрището е дълго 28 метра на дължина и 15 на широчина и трябва да бъде на равна и твърда повърхност. Диаметъра на кошовете е 46 сантиметра, а те са разположени на височина 3.05 метра.

Игрище и топка за игра на баскетбол

Един баскетболен мач продължава 40 минути в европейските първенства и 48 в НБА, като се брои само чистото игрово време, когато не се играе времето се спира. Кош, вкаран пред триметровата линия, носи две точки, а ако се вкара зад тази линия – попадението носи три точки. Ако се реализира със наказателен удар се дава една точка. Времето за една атака в баскетбола е 24 секунди, а в рамките на 8 секунди отборът трябва да изнесе топката от своята половина.