За бейзбола

Бейзболист в играБейзболът е отборен спорт, най- популярен в страните от Северна Америка и Япония. Историята на бейзбола е доста стара. Рисунка от средата на 14 век, намерена във Франция, ни показва група хора, играещи игра, много подобна на бейзбола. До преди няколко десетилетия се смяташе, че бейзбола е измислен някъде в Северна Америка, но нови проучвания показват, че най- вероятно играта се е зародила в Англия. Първото писмено свидетелство за бейзбола датира от детска книжка, написана около средата на 18 век. В началото на следващия век вече има много писмени доказателства за съществуването и практикуването на този спорт. Разбира се, правилата не са били същите като днешните. В началото на 19 век жителят на Ню Йорк Александър Картрайт съставя първите официални правила.

Правила на играта бейзбол

Преди да залагате на бейзбол е необходимо да се запознаете с правилата. Тъй като играта не е играна от много хора в България, може би не ги знаете. Във всеки отбор има по девет състезатели. Целта е ясна – отбелязването на повече точки, отборът с повече точки печели мача. Точка се получава когато играч направи рън (обиколка ва всичките четири бази, които се намират по четирите краища на игралното поле. Играта започва като питчерът на единия отбор хвърля топката (тя е твърда, обвита в кожа и тежи около 150 грама) към свой съотборник (кетчер), а другия отбор се опитва да я удари и да завземе базите, като по този начин печели точка.

Бейзбол играч

В случай че батерът (удрящият топката от противниковия отбор) успее да я уцели, той се затичва към първа база. Други от този отбор (наречени рънъри) тръгват към другите бази. Кетчерът на първия отбор се стреми да хване подадената му топка и след това я подава към защитника на базата. Някой от противника се затичва към тази база, а ако паса стигне и топката бъде уловена във въздуха, батера изгаря. В случай че питчерът и кетчерът си разменят три успешни паса (страйка), батерът на противника изгаря и се замества от нов батер. Позицията на батера не е специално обособена за някой от отбора и може да бъде взета от всеки. Ако батерът направи рън и успее да се завърне в хоума, се казва че е направил хоумрън.

Бейзболна ръкавица с топка