Азиатски Хендикап

Азиатски Хендикап +1,5/-1,5Азиатският хендикап (наречен така, просто заради източния му произход) е форма на залагане, която придоби много голяма популярност през последните години. Обхвата на тези хендикапи обикновено е от 1/4 до няколко гола и се използват термини като половин и четвърт гол.

Футболът е един от малкото спортове в света, където равенства се получават много често. При традиционните фиксирани коефициенти, равенствата са допълнителен възможен изход. С други думи, залагащите губят, когато поставят залог за двата тима, а мачът завърши без победител. С този вид залози обаче шансът за равенство се елиминира благодарение на хендикапа. Това създава ситуация, при която всеки отбор има 50% шанс за победа, подобно на баскетбола или на обхватните хендикапи, предлагани от букмейкърските къщи на Лас Вегас.

Тази система работи по един прост и ясен начин и не би трябвало да имате проблеми с разбирането й. При традиционния азиатски хендикап целта на букмейкърите е да дадат начално предимство за по- слабия отбор, така че шансовете на всеки от тимовете да спечели да бъде максимално близко до 50%. И тъй като шансовете са около 50%, букмейкърите предлагат за тези прогнози коефициенти между 1.9 и 2.00. Напоследък много от големите букмейкърски къщи предлагат всякакви различни варианти за хендикапи, като при много от тях шансовете далеч не са 50-50. Напротив, можете да намерите дори и коефициент 1.01 при този вид залози. При всички тях добавените голове варират от 1/4 гол и стигат до 2.5 или 3.

aziatckihandikap

Какво означава терминът „Азиатски хендикап“? Кой го е измислил?

Терминът е измислен в края на 90-те години от Джо Сомарез Смит, който по това време е писал статии за хазарта в английски вестници и американски сайтове. Самият Смит разказва как през ноември 1998 г. е получил имейл от някой си Джоузеф Фан от Индонезия. Фан му разказал, че е създател на първият онлайн сайт за залагане в Азия и че в него се предлагат залози със специфична система, чиито термин на местния език бил „Ханг Ченг“, и търсел точен превод на този термин за глобалния пазар. Фан му разказал каква точно е системата и на Джо Смит веднага му прозвучала като хендикап система. Понеже никой в Европа не е чувал за този начин на залагане, Смит предложил името, което познаваме и до днес. Малко по- малко новото наименование се е разпостранявало в хазартната индустрия и изглежда, че днес е общо прието навсякъде в световен мащаб. Днес Джо Сомарез Смит споделя, че навремето изобщо не е очаквал превода да стане толкова известен и е горд, че нещо от него е останало за поколенията.