Изчисли арбитражи

Калкулатор за арбитражни залозиИма много различни начини за изчисляване на печалбата, постигната с арбитражен залог. Тази статия ще ви разясни как точно работят сигурните залози и какво ще трябва да изчислявате, ръчно или с помощта на специален арбитражен калкулатор, всеки път, когато искате да поставите такъв залог. На първо място, ние ще ви покажем как се намират добри за арбитраж спортни събития. С примера по- долу ще ви покажем също и кой е най- лесният начин да се изчисли печалбата, използвайки най- добрите коефициенти на различните букмейкъри. Накрая ще ви научим и как по- точно трябва да се разпредели сумата за залог между възможните изходи, така че да се да се спечели една и съща сума, независимо от крайния резултат на събитието.

В началото намирането на сигурни залози и изчисляването на печалбата може да ви изглежда като много трудно нещо, изискващо здрава работа, но след няколко изчисления и малко практика ще можете да отсявате арбитражните мачове от останалите и да пресмятате каква ще е бъдещата печалба само като хвърляте по един поглед към коефициентите. За целта на нашите пресмятания ще използваме десетичните (европейски) коефициенти, тъй като те не изискват никакво преобразуване. Нямате повод за притеснение тук, защото всички големи букмейкъри показват коефициентите си във всички възможни варианти – десетични, дробни и американски.

Намиране на мач за арбитражен залог

Ние трябва да търсим спортна среща с два възможни изхода (напр. тенис мач), защото арбовете се намират най- лесно в събития като тези. За начало, трябва да намерите две букмейкърски къщи, които предлагат най- високите коефициенти за всеки играч. В нашата статия ръководство за арбитражни залози е обяснен стъпка по стъпка метода за намиране на арбитражен залог.

В примера по- долу разглеждаме тенис мач между двамата големи тенисисти Новак Джокович и Рафаел Надал. В него търсим най- високият коефициент на пазара за фаворита Джокович, предлаган от bet365, и най- високият коефициент за аутсайдера Надал, намерен в букмейкъра sportingbet.

         bet365      sportingbet
Джокович     1.36        1.19
Надал       3.17        5.50

Ако планирате да търсите арбитражни залози сами, списъкът по- долу ще ви бъде от полза. От него ще разберете възможно най- лесно и просто какви трябва да бъдат коефициентите, за да бъде спортното събитие възможно за поставяне на сигурен залог. Както казахме преди, вие трябва да намерите двата букмейкъра, които предлагат най- високите коефициенти за всички възможни изхода от срещата. Ако научите цифрите от списъка, ще бъдете в състояние да оценявате възможността за арбитраж просто като погледнете към коефициентите в сайтовете на букмейкърските къщи, в които играете. А за какво ли е примерът ни с Джокович и Надал? След като прочетете долните редове, се върнете на тенис срещата и се опитайте да познаете дали мачът е удобен за сигурен залог. Сигурни сме, че няма да имате никакви проблеми, което ще ви покаже колко е просто намирането на арбитражни възможности.

Коефициенти за арбитражна възможност

Възможен изход 1       Възможен изход 2

1.2              по- висок от 6
1.3              по- висок от 4.33
1.4              по- висок от 3.5
1.5              по- висок от 3
1.6              по- висок от 2.66
1.7              по- висок от 2.42
1.8              по- висок от 2.25
1.9              по- висок от 2.11
2.0              по- висок от 2.0

 

Изчисляване на арбитражен процент

След като сте намерили букмейкърите с най- високите коефициенти за дадения мач и сте установили, че той е годен за арбитраж, трябва да се изчисли процента на арбитража. Този процент представлява сумата, която трябва да се заложи, за да се спечелят 100 единици. За да получите арбитражния процент, трябва да разделите 1 на всеки от двата коефициента, да ги умножите поотделно по 100 и след това да съберете двата получени процента. Формулата е: арбитражен коефициент = (1/коефициент) Х 100

Индивидуален коефицент за Джокович (1/1.36) Х 100 = 73.529%
Индивидуален коефициент за надал  (1/5.50) Х 100 = 18.182
Общ арбитражен коефициент    73.529% + 18.182% = 91.711%

Ако сборът на коефициентите е по- малък от 100, значи имате Арб. За индивидуален букмейкър арб коеф. винаги е над 100%. Всичко над 100% е марж или норма на възвръщаемост на букмейкърите, или с други думи – тяхната печалба от даденото събитие. Това е причината букмейкърите да искат да имат балансирани залози, поради което се пораждат спортните арбитражи. В примера по- горе, bet 365 очаква да спечели около 5% от залозите (73.529% + 31.546% = 105.075%), а sportingbet около 2% (84.104% + 18.182%= 102.286%). Обичайната възвръщаемост на онлайн сайтовете за залагане е между 4% и 6%.

Смисълът на спортния арбитраж е да се намерят двете букмейкърски къщи с общ процент под 100. Това означава, че има сравнително голямо разминаване между коефициентите в различните букмейкъри, а това несъответствие е много добре дошло за вас и може да извлечете добра печалба от него.

Така че второто нещо, което трябва да направите, е да пресметнете процента на арбитража за избраното от вас събитие с два възможни изхода. Можете да изчислявате това с помощта на горната формула.

Калкулиране на печалбата

Третата ви задача е да изчислите каква ще бъде печалбата от тази инвестиция. Когато вече имате арбитражния процент е много лесно да се пресметне горницата, стига и да знаете колко пари общо ще заложите, разбира се. Нека кажем, че сте отделили 1000 лева за този мач. Формулата е много елементарна и проста за разбиране: печалба = (инвестиция / абщ арбитражен процент) – инвестиция. В случая с тенис срещата между Джокович и Надал, сметката е следната:

(1000 лв. / 91.711%) – 1000 лв. = 90.38 лева

Изчисли арбитражен залог

Пресмятане на индивидуалните залози

И последната ви задача е да калкулирате индивидуалните залози, които трябва да поставите на двамата играчи, за да имате една и съща печалба, независимо кой от тях победи. За да се получат те, трябва да се умножи инвестицията по индивидуалния арбитражен процент и след това полученото да се раздели на общия индивидуален процент. Формулата е:индивидуален залог = ( инвестиции Х инд. процент) / общ арб процент

(1000 лв. Х 73.529%) / 91.711% = 801.75 лева
(1000 лв. Х 18.182%) / 91.711% = 198.25 лева

Така за нашия пример трябва да заложите 801.75 лв. на Джокович и 198.25 лв. на Надал, за да имате една и съща печалба – 90.38 при 1000 лева инвестиция.

Ако смятате, че това е твърде голяма доза математика за вас, не се тревожете, защото всичките тези изчисления могат да бъдат направени с арбитражен калкулатор. Потърсете в търсачката и ще намерите предостатъчно такива калкулатори. Тази статия имаше за цел по- скоро да разберете по- подробно как работят Арбовете и да можете сами да правите изчисленията, ако имате желание за това.