За американския футбол

Играчи на американски футболАмериканският футбол, познат в САЩ само като футбол, е вид отборен спорт. Той се играе от два отбора, всеки с по 11 играчи, с овална топка. И двата тима имат свои зони и врати. Цялото игрално поле е разделено от линии на подзони с различна дължина. Целта на американския футбол е топката да стигне до крайната линия на противника. Тя може да се носи, да се хвърля или да се рита. Победител е този отбор, който отбележи повече точки. В зависимост от това по какъв начин се е спечелила точката, се дават съответно 1, 2, 3 или 6 точки. Ако един играч стигне до полето на противника и стъпи в него с топка в ръце, той се награждава за това с 6 точки. Това се нарича тъчдаун. Ако отбор е достатъчно близо до противниковата врата, той може да спре играта и да отправи удар, който при успех би донесъл три точки. Ако се вкара с удар от място, това носи една точка и се нарича допълнителна точка.

Националната футболна лига на САЩ (NFL)

Както може би се досещате от името, американския футбол е най- популярен в САЩ. Всъщност тамо това е спорт номер 1. Националната футболна лига на САЩ (НФЛ) е най- известната лига, а финала на лигите, Супер Боул, е сред най- гледаните клубни спортни събития в света. С точност – второ в света, единствено финалът на Шампионската лига го бие като рейтинг. Супер Боул представлява финален плейоф между шампионите от двете конференции (AFC и NFC). Дори и да не сте големи специалисти в този спорт, със сигурност сте чували за това събитие. То се играе в края на януари, а деня на неговото провеждане се счита за нещо като национален празник в САЩ.

Звездите на американския футбол днес

Кратка история на играта

Играта произхожда и много наподобява ръгбито. Двата спортта са били едно цяло много дълго време, но това спира през 1863 г. Една прочута история за тогава разказва за една сбирка между представители на различни ръгби клубове. По време на тази сбирка се е разразил огромен скандал и двата спортта са се разделили. Първата среща по американски футбол се е състояла през далечната 1867 г. През 1920 г. се е създала и днешната НФЛ на САЩ. По това време се създава и АФЛ, а от 1967 г. шампионите в двете лиги играят във финалния мач Супер Боул.

Играч с топкана за американски футбол